Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΥΠΕΘΑ: Ενισχύει με στρατό τα βόρεια σύνορα




O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη χθεσινή έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, στην 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και σε Φυλάκια της μεθορίου, έλεγξε την πρόοδο των δράσεων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή, αναφορικά με την αύξηση της παρουσίας του Στρατού στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία.

Οι εν λόγω δράσεις αποφασίσθηκαν και ανακοινώθηκαν σε ανάλογη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περιοχή, στις 8 Ιουνίου 2015 και αφορούν:

1. Στην πραγματοποίηση επιχειρησιακών αναγνωρίσεων στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία, καθώς και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και δραστηριότητες των τμημάτων της Αεροπορίας Στρατού.

2. Στη διάθεση ελικοπτέρου UH-1 κατ’ ελάχιστον μία φορά κάθε μήνα, για τη διεξαγωγή αναγνωρίσεων από Διοικητές, επιτελείς καθώς και προσωπικό των Μονάδων εκστρατείας της 8ης και 9ης Μ/Π ΤΑΞ καθώς και της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ στις Περιοχές Ευθύνης των ανωτέρω Σχηματισμών, με προσγείωση πλησίον χωριών και οικισμών και συνάντηση με κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

3. Στην εκτέλεση ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας και ενεργοποίησης της Δύναμης «Δ», στις εν λόγω περιοχές, κατόπιν προτάσεως του ΓΕΣ και διαταγής του ΓΕΕΘΑ. Επιπλέον, ενίσχυση της παρουσίας του Στρατού Ξηράς, με τη διεξαγωγή ασκήσεων από Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων.

4. Στην καθιέρωση της «Ημέρας Αποτροπής», αρχής γενομένης από τον Ιούνιο 2016, μια φορά κάθε μήνα επί διήμερο, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται αναγνωρίσεις δρομολογίων προκαλύψεως, επανδρώσεις φυλακίων και εκτέλεση ΤΑΜΣ μικρών κλιμακίων.

5. Στην αύξηση του αριθμού εκπομπής εποχούμενων περιπόλων ανά Σχηματισμό, με έμφαση στη διέλευση μέσα από οικισμούς και χωριά και την επαφή με την τοπική κοινωνία, αυξάνοντας επίσης το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.

6. Στην Εξέταση της δυνατότητας – σκοπιμότητας επαναλειτουργίας του 625 Μ/Π ΤΠ ως ΚΕΝ- ΕΚΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων).

7. Σε ότι αφορά στο προσωπικό (Μόνιμο – Στρατεύσιμο) που υπηρετεί στις εν λόγω περιοχές:

α. Μόνιμο Προσωπικό: Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια εξορθολογισμού του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων - Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών των Σχηματισμών με την υλοποίηση εκτάκτων μεταθέσεων εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου ισοσταθμικά να διατηρούν το αυτό ποσοστό επάνδρωσης.

β. Στρατεύσιμο Προσωπικό: Για προικοδότηση κυρίως των Μονάδων Προκαλύψεως, το ΓΕΣ έχει σταδιακά αυξήσει, σε ποσοστό έως 20% σε σύγκριση με το 2015, τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών θητείας σε Μονάδες της 8ης και 9ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ, με οπλίτες που κατάγονται από την περιοχή, καθώς και με οπλίτες που εμπίπτουν σε κατ’ εξαίρεση μετάθεση με κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα για την 2016 Δ’ ΕΣΣΟ, η οποία αριθμητικά είναι μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες, τοποθετήθηκε στους εν λόγω Σχηματισμούς το 40% της τοποθετημένης δύναμης, με επακόλουθο το ποσοστό επάνδρωσης ειρηνικής περιόδου των υπόψη Ταξιαρχιών να αυξηθεί σημαντικά.

γ. Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση με προσωπικό εξειδικευμένων Ειδικοτήτων (Ιατροί άνευ ειδικότητας, Χειριστές Μηχανημάτων, Μάγειρες, κλπ) με έκτακτες μεταθέσεις οπλιτών θητείας της 2016 Β’ ΕΣΣΟ οι οποίοι συμπληρώνουν 5 μήνες θητείας, εντός μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Στόχοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις παραπάνω δράσεις είναι:

1. Η αναβάθμιση των μέτρων επιτήρησης της μεθορίου.

2. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και εξύψωσης του ηθικού στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών των βορείων συνόρων μας.

3. Η επίδειξη παρουσίας – αποτροπής στα βόρεια σύνορα μας.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υποβλήθηκαν αιτήσεις από Δήμους της περιοχής αναφορικά με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της ΜΟΜΚΑ για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας. Όλα τα αιτήματα έχουν καταγραφεί και θα εξετασθούν από Στελέχη του Μηχανικού που θα μεταβούν επί τόπου για την αξιολόγηση και τον προγραμματισμό τους.




Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου