Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Γιάνης Βαρουφάκης «Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα – Δεν τήρησε την συμφωνία που είχαμε»



Με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που θα κυκλοφορήσει στις 24 Αυγούστου, ο πρώην υπουργός οικονομικών έδωσε συνέντευξη, από την Αίγινα όπου βρίσκεται, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας DIE WELT

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε τον απολογισμό της υπουργικής θητείας του τονίζοντας: «Ποτέ πριν δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας, που θα έλεγε 'ΟΧΙ' στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεοκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλαιά δάνεια με καινούρια δάνεια. Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ».

«Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;» ρώτησε η WELT και ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε: «Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν είμαστε φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμαστε φίλοι. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε». Ποιά ήταν η συμφωνία αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη; «Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από σένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε».

Σε ερώτηση για το αν αυτή είναι τελικά η Realpolitik είπε: «Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς δεν το πιστεύαμε» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εν τέλει, ρωτούν οι γερμανοί δημοσιογράφοι, βλέπεστε σήμερα με τον Τσίπρα; «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για «σχέδιο Σόιμπλε» με στόχο την αναμόρφωση της ευρωζώνης, και τονίζει: «Αν μη τι άλλο, ήταν ένα σχέδιο. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη σχέδιο.

Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τι άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη».

 Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών λέει: «Ξέρετε κάτι, με δεδομένη την έκταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν κάνουν διαφορά για το οικονομικό σύστημα. Από οικονομικής άποψης θα έλεγα μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση έχει βοηθήσει την Ελλάδα. Πολλοί πρόσφυγες έρχονται με χρήματα στην Ελλάδα».




Πηγή: DW, koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου