Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Aθήνα: αφύλακτη πόλη μόλις δύσει ο ήλιος



Σπάνια συναντά κανείς περιπολικό ή μοτοσικλέτες να περιπολούν στους δρόμους ενώ τα γραφεία της Ασφάλειας σε αστυνομικά τμήματα ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές της Αθήνας υπολειτουργούν. Μόλις βραδιάζει κάνουν πάρτι οι διαρρήκτες

Οι δρόμοι και τα σπίτια στις γειτονιές της Αθήνας ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αδειάζουν από κίνηση και κατοίκους, και μαζί τους αραιώνει και χαλαρώνει αισθητά η αστυνόμευση της πρωτεύουσας.

Σπάνια συναντά κανείς περιπολικό ή μοτοσικλέτες να περιπολούν στους δρόμους ενώ τα γραφεία της Ασφάλειας σε αστυνομικά τμήματα ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές της Αθήνας υπολειτουργούν.

Και η αντίφαση είναι ότι οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν παραδοσιακά τη μεγάλη ευκαιρία για τις συμμορίες διαρρηκτών να κάνουν εφόδους σε σπίτια πολιτών που λείπουν διακοπές.  Επιπλέον στην ανοχύρωτη πρωτεύουσα αναπτύσσουν δράση συμμορίες τσαντάκηδων.

Οι ελλείψεις, τα κενά, ο τρόπος οργάνωσης και κατανομής του προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνονται εντονότερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα προβλήματα προστίθενται οι άδειες του προσωπικού και οι μετακινήσεις για την ενίσχυση της αστυνόμευσης σε τουριστικές περιοχές. Τα τελευταία δύο χρόνια το μεγάλο αγκάθι είναι το Μεταναστευτικό που απορροφά όλο και περισσότερο αστυνομικές δυνάμεις.

Και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονική περίοδο κατά την οποία, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι δείκτες της εγκληματικότητας ειδικά στα εγκλήματα της καθημερινότητας – διαρρήξεις, ληστείες σε σπίτια, επιθέσεις κατά πολιτών – παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο.

Αδικήματα που αφορούν τον πολίτη και επηρεάζουν την καθημερινότητά του αυξάνοντας το αίσθημα της ανασφάλειας.
Οι τάσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης της εγκληματικότητας αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2015, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Το πρώτο συμπέρασμα ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που λαμβάνει ο χάρτης της εγκληματικότητας και αφορούν άμεσα τον πολίτη είναι ότι παρατηρείται μετατόπιση της   εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου» καθώς οι ληστείες και οι κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛΤΑ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, σουπερμάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ σημειώνονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, κλοπές κινητών τηλεφώνων και μικροποσών, καθώς και ληστείες σε οικίες, καταστήματα, μίνι μάρκετ.

Βασικός στόχος των συμμοριών είναι πλέον ο πολίτης, γεγονός που κάνει το θέμα της εγκληματικότητας να μπαίνει στην καθημερινότητα και ο πολίτης όλο και περισσότερο να βιώνει τη βία.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη χώρα το 2015 έχει καταγραφεί αύξηση στις κλοπές - διαρρήξεις σε ποσοστό περίπου 7%.

Στην Αττική που λόγω του πληθυσμού αποτελεί το βαρόμετρο για τις κατευθύνσεις της  εγκληματικότητας, το 2015 σημειώθηκαν 347 ληστείες περισσότερες από τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11,79%. Και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι ληστές έχουν στραφεί σε σπίτια πολιτών καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, σημειώθηκαν 93 περισσότερες ληστείες σε σχέση με το 2014 και 37 επιπλέον επιθέσεις με αρπαγές τσαντών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ανησυχητική είναι η εικόνα και στις κλοπές - διαρρήξεις καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην Αττική το 2015 έγιναν 3.491 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,9 %.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων, τους μήνες του καλοκαιριού και ειδικότερα από το τέλος Ιουλίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι ελλείψεις που αφορούν κυρίως την πρόληψη με τις περιπολίες γίνονται περισσότερο αισθητές.

Για πολλούς συνδικαλιστές το ζήτημα βρίσκεται στην αναδιάρθρωση - αναδιοργάνωση που παρά τις εξαγγελίες έχει παγώσει. Η αναδιάρθρωση με την εξοικονόμηση προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του εγκλήματος της καθημερινότητας με έμφαση στην πρόληψη έχει μπλοκάρει. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ., λόγω της κρίσης και της στενότητας στα κονδύλια που μπορεί να διατεθούν, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της ορθολογιστικής κατανομής προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την αστυνόμευση με συχνές περιπολίες, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές.




Λία Νεσφυγέ
Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου