Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Απαντήσεις για το «plan X» ζητά η Νέα Δημοκρατία


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το «σχέδιο άμυνας», που είχε ζητήσει από τον υπ. Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας και περιγράφει στο βιβλίο του ο Γκαλμπρέιθ  

Τις αντιφατικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το plan x που ετοίμαζε το πρώτο εξάμηνο του 2015, επισημαίνει η ΝΔ σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η ΚΟ κάνουν λόγο για αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων», ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»».

Οι ίδιοι δε μετονομάζουν το περίφημο plan X σε plan T(sipras).

Παράλληλα, η ΝΔ υπενθυμίζει ότι από τότε ο κ. Μητσοτάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, καθώς επίσης και το ότι έχει υποβάλλει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τόσο οι «εναλλακτικοί σχεδιασμοί» του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και οι λόγοι που έφεραν τα capital controls. 

«Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο «plan X». Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων» αναφέρει η ΝΔ για να προσθέσει «Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.

Παράλληλα, ζητούν να διαβιβαστούν στην Βουλή προς ενημέρωση  τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς:
1.     τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Νικόλαο Παπά,
2.     τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
3.     τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο.

Θέμα: Κατάθεση του «Σχεδίου Β» για την ελληνική οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο είχε αναλάβει κατ’ εντολήν σας - όπως ο ίδιος έχει δηλώσει - ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Λίγες ημέρες μετά το διχαστικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τότε ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπέβαλλε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προκειμένου να δημοσιοποιήσει ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, τη μελέτη επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Σε απάντηση του εν λόγω αιτήματος, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς, σημείωνε προκλητικά ότι επρόκειτο για «ανάλυση των επιπτώσεων» και όχι «μελέτη επιπτώσεων» και ως εκ τούτου δεν συνιστούσε «επίσημο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα», αρνούμενος ουσιαστικά την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Με την απάντηση του ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς, διέψευδε τον πρωθυπουργό του, κ. Αλέξη Τσίπρα, που από το βήμα της Βουλής, στις 31.07.2015, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφης Γεννημάτα, είχε χαρακτηριστικά πεί: «…Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει από τις 30.03.2016 αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα της οικονομίας, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ζημιώνοντας ανυπολόγιστα τους Έλληνες πολίτες.

Οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εξεταστεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι προφανής.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, ψήφισε υπέρ της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη Δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό τις εργασίες της. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλλει το σχετικό αίτημα, μετά το αίτημα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, το οποίο, όπως φυσικά γνωρίζετε, παραμένει ακόμα αδικαιολογήτως σε εκκρεμότητα.

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, πλέον, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Υπό το φως, μάλιστα, και των τελευταίων αποκαλύψεων του Αμερικανού Οικονομολόγου ΤζέιμςΓκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο κ. ΓιάνηςΒαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «Plan X».

Τους ισχυρισμούς του κ. Γκαλμπρέιθ, επιβεβαιώνουν και μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις της εποχής, όπως οι συνεντεύξεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στην ιστοσελίδα newstatesman.com (13.07.2015) και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (14.07.2015), με τις οποίες αποκάλυψε, πως με εντολή του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είχε συστήσει ειδική ομάδα εξέτασης ενός Grexit, το ενδεχόμενο έκδοσης IOU’s και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και την πιθανότητα εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα ίδια επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (19.01.2016). Και σε αυτή την συνέντευξη επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός «Σχεδίου Χ» το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Α. Τσίπρα, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ταυτόχρονα αποδέχθηκε, ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας.

Από όλα τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί ένα «Plan B» ή «Plan X», κατ’ άλλους, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν το «Plan (T)sipras», ο οποίος σήμερα εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην παίρνει επίσημη θέση για όλα όσα αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής και σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. 

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του τότε συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.
Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή, κατά την οποία όλοι οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο των συνεχών αποτυχιών της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα «φιάσκο», με το οποίο εξαπάτησε τους πολίτες.

Τα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις είναι πολλά και αμείλικτα.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ζητούμε:

i. Να κατατεθούν αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων, τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.

ii. Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «Σχεδίου Β».



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου