Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η Υποβάθμιση του Ελληνικού στο μεγαλείο της!




Της Νάντιας Γρινιεζάκη


Το καλοκαίρι του 2016 και ο πρώτος καύσωνας μας  χτύπησαν την πόρτα για τα καλά !

Όσοι έμειναν στο κλεινόν άστυ , ένιωσαν με όλες τους τις αισθήσεις τι θα πει καλοκαίρι στην πρωτεύουσα! Φέτος όμως ήταν και κάτι το διαφορετικό για όσους κινήθηκαν προς τα νότια προάστια αφού το προσφυγικό του 2016 δεν κάνει διακρίσεις στις εποχές! 

Καύσωνας για τους Έλληνες-καύσωνας και για τους μετανάστες που έχουν εδραιωθεί στο πρώην αερολιμένα Αθηνών  και έχουν ήδη δημιουργήσει την δικό τους «χωριό» , το δικό τους «πλούτο» και το δικό τους «γκέτο»! Περνώντας μία βόλτα από το Ελληνικό ή γυρνώντας από εκεί, θέλοντας ή μη από την απίστευτη κίνηση που δημιουργείται την ώρα επιστροφής από τις παραλίες, μπορεί κανείς να παρατηρήσει με κάθε λεπτομέρεια το τι συμβαίνει πίσω από το σκουριασμένο και τρύπιο συρματόπλεγμα του κάποτε κρατικού αερολιμένα και στάση του εγχώριου και μη jet –set.! 

Όλα στο Ελληνικό δεν θυμίζουν τίποτα ούτε από τα προηγούμενα και μοναχικά χρόνια που έζησε το αεροδρόμιο. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες διάσπαρτοι  σε όλους τους χώρους που έχουν «ονομάσει» κουζίνα, πλυσταριό, supermarket , μπαρ ,παιδική χαρά ή καφενείο μόνο για άνδρες. Μια παραγγούπολη που δε σταματά εκεί φυσικά αλλά επεκτείνεται και στις διπλανές περιοχές . Κάποτε η Γλυφάδα , ο Άγιος Κοσμάς , η Μαρίνα Ζέας  ήταν το νούμερο ένας καλοκαιρινός προορισμός για μπάνιο ή καλοκαιρινή βραδινή διασκέδαση! Τώρα όλα αλλάζουν εικόνα..! Στο τραμ ήταν μόνο νεαρά παιδιά που κατέβαιναν για διασκέδαση, ενώ τώρα είναι γεμάτο με καραβοτσακισμένους ανθρώπους γεμάτα καλάθια στα χέρια για να πλύνουν τα υπάρχοντά τους στη θάλασσα και ξανά πάλι στις σκουριασμένες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου-που όταν πέφτει το σκοτάδι κανείς δεν ελέγχει το τι συμβαίνει εκεί μέσα . 

Οι παραλίες ήταν γεμάτες  φουσκωτά παιχνίδια και κουβαδάκια, τώρα έχουν απλωμένα ρούχα , σκουπίδια και  λιγοστά ελληνόπουλα που ρωτούν γιατί αυτοί οι άνθρωποι βουτούν στο νερό με τα ρούχα τους!





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου