Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ήθελε να σκοτώσει λευκούς: Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού στο Ντάλας



Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας, όπου 5 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλα επτά τραυματίστηκαν, αναγνωρίστηκε, όπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ως ο Μάικα Τζόνσον.

Ο νεαρός άνδρας ηλικίας 25 ετών διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News.

Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς και υπηρέτησε στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, ενώ είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας.

Τον 25χρονο σκότωσαν τα ξημερώματα άνδρες των ειδικών δυνάμεων αφού ο φερόμενος ως δράστης οχυρώθηκε σε ένα κτίριο της πόλης.

Ήθελε να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς 

O ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε 5 αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους επτά- όπως επίσης και δύο πολίτες- σε μια συντονισμένη επίθεση που έληξε όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό, προκειμένου να σκοτώσει έναν ένοπλο, ο οποίος, όπως είπε ήθελε να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές σήμερα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας εκ των πολλών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην χώρα, κατά των φόνων δύο Αφροαμερικανών από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.

Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα, ενώ σκότωσε ένα τέταρτο που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ.

«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.

«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter» επισήμανε ο Μπράουν.

«Είπε ότι ήταν ταραγμένος από τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν συγχισμένος με τους λευκούς πολίτες. Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, σύμφωνα με τον Μπράουν κι ότι έδρασε μόνος. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα.

Το κέντρο του Ντάλας παραμένει σήμερα αποκλεισμένο: πυροτεχνουργοί, ιατροδικαστές και ειδικοί βαλλιστικών αναλύσεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να διατυπώσει κανείς την κτηνωδία που συγκλόνισε την πόλη μας. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτό το χάσμα μεταξύ της αστυνομίας μας και των πολιτών μας πρέπει να κλείσει» υπογράμμισε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.

Τα πυρά άρχισαν να πέφτουν βροχή καθώς η διαδήλωση στο Ντάλας όδευε προς το τέλος της. Δεκάδες πολίτες άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση στους δρόμους της πόλης.

Ήταν η φονικότερη ημέρα για την αστυνομία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Συνολικά 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες δέχθηκαν πυρά κατά την επίθεση, γνωστοποίησε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς. Τρεις από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ήταν γυναίκες.

Ο δήμαρχος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, δεν είναι «συνεργάσιμοι» με τους ανακριτές. 

Πρόκειται για μια «επίθεση εναντίον της χώρας μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, σε δελτίο Τύπου.





Πηγή : news.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου