Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Επίτιμος πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς ο Μιχ. Σάλλας μετά την παραίτησή του από το ΔΣ




Tην απόφασή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, γνωστοποίησε σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.  

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι η καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εξελέγη από το διοικητικό συμβούλιο ως Προσωρινή Πρόεδρος του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016 τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σάλλας θεωρεί "ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες  προκλήσεις της νέας εποχής". 

Παράλληλα, συμπληρώνουν, "πιστεύει  ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της. Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ο κ. Σάλλας έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ. Με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας. 

Αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Μιχάλης Σάλλας απευθυνόμενος στα μέλη είπε: 

"Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. 

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το greenbanking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά. 

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των internationalexperts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας".

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ως ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυοφορούνται διοικητικές εξελίξεις. 

Από νωρίς κυκλοφορούν στην αγορά φήμες περί παραίτησης του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, ενώ είναι πιθανό το σενάριο να παραμείνει ως επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας. 
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο SSM απέρριψε την επιλογή του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς. Τη θέση ανέλαβε προσωρινά ο CFO της τράπεζας, Γιώργος Πουλόπουλος και βρίσκεται ακόμη ανοιχτή η διαδικασία για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να οριστεί και νέα διοίκηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς παραμένει "ακέφαλο" από τις 19 Ιουλίου μετά τις αναγκαστικές παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Άρη Ξενόφου, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κουτσού και του μέλους Αναστάσιου Γάγαλη. 
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, δεδομένου ότι κανένα από τα υπόλοιπα μέλη δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αναμένεται νομοθετική παρέμβαση με τη οποία θα εκχωρούνται προσωρινά εκτελεστικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο του Ταμείου Γιώργο Μιχελή και σε ακόμη ένα μέλος του γενικού συμβουλίου.

Το βιογραφικό της προσωρινής προέδρου, Χ.Απαλαγάκη

Η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πριν τη σημερινή εκλογή της στη θέση της προσωρινής προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς (έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΔΣ), διετέλεσε εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών (Διευθύνσεων) του Ομίλου Πειραιώς, και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2007.

Ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς το 2001. Παρείχε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK μεταξύ 2002 και 2003, και υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2006 έως και τον Νοέμβριο του 2013, οπότε έγινε εκτελεστικό μέλος (εντεταλμένη νομική σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).

Η κ. Απαλαγάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου της Γερμανίας και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, του ΑΠΘ, μέλος της Νομικής Επιτροπής αυτού, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.

Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1984. Η επιστημονική συμβολή της στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε τέσσερις μονογραφίες, δύο διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.



Πηγή : capital.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου