Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Μετά από άγρια συμπλοκή νεκρός Αφγανός λαθρομετανάστης στο Ελληνικό



Έχουν "παρκάρει" του λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες όπου βρήκαν και τους έχουν αφήσει στην τύχη τους προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους και για τους Έλληνες πολίτες.

Διαβάζουμε στην Έντυπη Καθημερινή

Αγρια συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αφγανού σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ Αφγανών που ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ο άτυχος πρόσφυγας μαχαιρώθηκε στο στήθος, ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς του Ασκληπιείου Βούλας όπου διεκομίσθη, ο θάνατός του οφείλεται σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που μαρτυρούν ότι πριν μαχαιρωθεί είχε τραυματιστεί σοβαρά. Δύο ακόμα πρόσφυγες νοσηλεύονται ελαφρά τραυματισμένοι. Στο Ελληνικό μετέβη άμεσα ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, νέες θέσεις για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών πρόκειται να δημιουργηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να μεταφερθούν οι 4.000 που βρίσκονται στο Ελληνικό σε δύσκολες συνθήκες και τα 1.223 άτομα που παραμένουν στον Πειραιά. Αμεσα πρόκειται να επεκταθεί το camp στα Οινόφυτα, ενώ μία ακόμα δομή είναι σχεδόν έτοιμη στην Τρίπολη. Μέσα στο καλοκαίρι προετοιμάζονται από τον Στρατό νέες θέσεις σε πέντε δομές προσωρινής φιλοξενίας στη Θήβα, στη Λιβαδειά, στα Τρίκαλα, στη Στυλίδα και τη Μεσσήνη, όπως ανακοινώθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Προχθές συνεργεία του ΟΛΠ απολύμαναν και καθάρισαν το κτίριο της πέτρινης αποθήκης στον Πειραιά εφόσον ο χώρος είχε αδειάσει. Χθες αποχώρησαν 25 μετανάστες έπειτα από δικό τους αίτημα και μεταφέρθηκαν στα Οινόφυτα. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μάλιστα, με ανακοίνωσή του διέψευσε φήμες που κυκλοφόρησαν για πρακτικές βίας, προκειμένου να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο στέγαστρο περιμετρικά του λιμανιού.

Προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ειδικά προς τη Λέσβο, καθώς προχθές έφθασαν 109 άτομα και χθες μία ακόμα πλαστική βάρκα με 40 άτομα κατέπλευσε στο νησί. Εκτιμούν ότι με την ανοχή των τουρκικών Αρχών ενδέχεται να έχει ενεργοποιηθεί ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις περιοχές του Δικελί.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητεί να απομακρυνθεί το hotspot από το νησί, «καθώς οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται, με συνέπεια το επόμενο δυσάρεστο επεισόδιο να είναι η κοινωνική εξέγερση». Ο δήμαρχος τονίζει ότι η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τον δήμο ότι το hotspot θα λειτουργούσε μόνο ως κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, οι οποίοι θα παρέμεναν στην εγκατάσταση έως 48 ώρες. Ομως, αντίθετα, ο χώρος λειτουργεί ως κέντρο κράτησης. «Με την πολύμηνη πλέον κράτηση ανθρώπων σε μη ανεκτές συνθήκες διαβίωσης, λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, είναι εύλογο να επακολουθήσουν δυσάρεστες καταστάσεις.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου