Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ομπάμα: Η λιτότητα παράγοντας απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη




Αποτελεί έναν από τους λόγους για τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο - Τι είπε για τον λαϊκισμό και το Brexit

Από την Ισπανία που πραγματοποιεί επίσκεψη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έστειλε μήνυμα κατά της λιτότητας, ενώ αναφέρθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα και την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Ομπάμα μιλώντας για τη λιτότητα εξήγησε πως αποτελεί έναν «σημαντικό παράγοντα αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας λόγο για την «οικονομική προσέγγιση» που υιοθέτησαν «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ότι περιλαμβάνονταν μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας πως αυτός είναι ένας από τους λόγους «που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μάλιστα, στις πολιτικές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται η ρίζα των ανησυχιών «ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Η ανάπτυξη που καταγράφεται με αργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, να έχουν παραμείνει χωρίς εργασία και να νιώθουν απογοήτευση».

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στις θυσίες του ισπανικού λαού καθώς η χώρα τους επλήγη από την οικονομική κρίση.

Όσο για το Brexit ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε: «Πιστεύω ότι η μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρουν στις πολιτικές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. 

«Σε όλες τις χώρες, πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την παγκοσμιοποίηση και της αυτοματοποίηση. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να δείξουν ότι συνδεόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών», είπε και τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου