Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Χουριέτ: Ο Ερντογάν έμαθε για το πραξικόπημα 6 ώρες πριν ξεσπάσει



Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την στρατιωτική ηγεσία και τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργεις για την καταστολή του.

Στην αποκάλυψη ότι η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας γνώριζε για την εκδήλωση του πραξικοπήματος και είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας – και κατά συνέπεια τον Ερντογάν – περίπου 5 ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, προχώρησε η εφημερίδα "Χουριέτ". 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα λίγο πριν 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου. 

Αμέσως ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, επισκέφτηκε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ. 

Στη συνέχεια, ο Ακάρ "αξιολόγησε τις πληροφορίες και εξέδωσε όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και τις εντολές εναντίον αυτής "της κατάπτυστης και άθλιας προσπάθειας". 

Οι εντολές περιελάμβαναν την απαγόρευση κίνησης όλων των εναερίων και χερσαίων στρατιωτικών μέσων (αεροπλάνα, τανκ, ελικόπτερα κτλ).

Όταν οι πραξικοπηματίες έμαθαν ότι το σχέδιό τους διέρρευσε, επέσπευσαν τις κινήσεις τους. Έτσι, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί. 

Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ ενημερώθηκαν για ένα "δυνατό κίνημα″ γύρω στις 20:00 το βράδυ και ενώ ο στρατηγός Ακάρ είχε απαχθεί πια από την "χούντα". 

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να επικοινωνήσει μαζί του για να επιστρέψει αμέσως στην Αγκυρα ή την Κωσταντινούπολη από την Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν, αλλά τα αεροδρόμια έιχαν καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες. 

Μόνο όταν ο διοικήτης της 1ης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ ανακοίνωσε ότι ″εκκαθαρίστηκε″ το αεροδρόμιο Ατατουρκ της Κωνσταντινούπολης, τότε αναχώρησε ο Τούρκος π΄ροεδρος από το ξενοδοχείο του.

Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αν είχε μείνει 15 λεπτά περισσότερο εκεί, οι πραξικοπηματίες θα είχαν προλάβει είτε να τον απαγάγουν είτε να τον σκοτώσουν.  



Ελένη Λογοθέτη
Πηγή : news.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου