Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Μετωπική σύγκρουση τρένων στην Ιταλία με τουλάχιστον 25 νεκρούς




Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι στη Νότια Ιταλία, στην επαρχία της Πούλια. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν δύο επιβατικοί σιδηροδρομικοί συρμοί, οι οποίοι κινούνταν σε μονή σιδηροτροχιά, συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα κάποια βαγόνια να εκτροχιαστούν και να μετατραπούν σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα έλαβε χώρα στην ύπαιθρο, ανάμεσα στις πόλεις Κοράτο και Αντρια της Νότιας Ιταλίας. Αμφότεροι οι σιδηροδρομικοί συρμοί αποτελούνταν από τέσσερα βαγόνια έκαστος, αλλά παραμένει άγνωστος ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων. Αεροφωτογραφίες, πάντως, από την περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος απαθανατίζουν βουνά από συντρίμμια, που μαρτυρούν τη μεγάλη απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τα δύο τρένα, στην πραγματικότητα, έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα, ενώ κομμάτια τους, όπως και υπάρχοντα των επιβατών έχουν σκορπιστεί στον ελαιώνα που δεσπόζει στην περιοχή και καλύπτει και τις δύο πλευρές της σιδηροτροχιάς.

«Εργαζόμαστε με δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων για να ανοίξουμε τους συρμούς και να απεγκλωβίσουμε τους επιβάτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιταλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λούκα Κάρι, τονίζοντας ότι από τα συντρίμμια βγήκε ζωντανό ένα νεαρό αγόρι. «Η επιχείρηση διάσωσης είναι δυσχερής και περιπεπλεγμένη, επειδή το δυστύχημα έγινε στη μέση του πουθενά», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. O Τζουζέπε Κοράντο, αξιωματούχος της περιφέρειας, τόνισε ότι τα θύματα ανέρχονται σε 25 και απηύθυνε έκκληση για αίμα.

Οι πυροσβέστες, έχοντας εχθρό και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή, όλο το απόγευμα εργάζονταν με σιδηροπρίονα σε μια προσπάθεια να απεγκλωβίσουν το ταχύτερο δυνατό τους τραυματίες από την άμορφη μάζα των σιδερικών, ενώ την ίδια στιγμή ακουγόταν το εκκωφαντικό τραγούδι των τζιτζικιών.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένουν άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της εσφαλμένης σήμανσης ή ακόμη και το ανθρώπινο λάθος.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι διέκοψε την επίσκεψή του στη Βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό δυστύχημα, τονίζοντας ότι «τώρα είναι ώρα για δάκρυα», ενώ προσέθεσε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις προσπάθειες παρά μόνον όταν μάθουμε τι συνέβη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Την ίδια στιγμή, ο Μάσιμο Ματζίλι, δήμαρχος του Κοράτο, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, επισήμανε ότι η περιοχή μοιάζει σαν να έχει συντριβεί σε αυτήν αεροσκάφος. Μάλιστα, στον λογαριασμό του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο δήμαρχος Ματζίλι ανάρτησε φωτογραφίες από τον τόπο της τραγωδίας και από κάτω σχολιάζει: «Η απόλυτη καταστροφή, πραγματικά μοιάζει σαν να έπεσε αεροσκάφος. Τα σωστικά συνεργεία και τα μέλη της πολιτικής άμυνας βρίσκονται επιτόπου αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλά θύματα».

Το κομμάτι της σιδηροτροχιάς όπου συνέβη το δυστύχημα το διαχειρίζεται μια περιφερειακή σιδηροδρομική εταιρεία, η Ferrotramviaria. Η εταιρεία είναι ιδιωτική σιδηροδρομική επιχείρηση με έδρα το Μπάρι και διαχειρίζεται τις σιδηροτροχιές που συνδέουν την πρωτεύουσα της Πούλια με περιφερειακές πόλεις τόσο στον βορρά όσο και στο αεροδρόμιο της περιοχής και λειτουργεί περίπου 20 ηλεκτροκίνητους σιδηροδρομικούς συρμούς. Η εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία Ferrovia dello Stato εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, ενώ προσέφερε και τα σωστικά συνεργεία που διαθέτει προκειμένου να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών των δύο τρένων.

Η τελευταία σιδηροδρομική τραγωδία στην Ιταλία συνέβη το 2009, όταν ένα φορτηγό τρένο εκτροχιάστηκε και ανατράπηκε στο Βιαρέτζο, στην Κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τη φωτιά που ξέσπασε περίπου 30 άτομα που ζούσαν κοντά στις γραμμές.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου