Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Να βγεί η δικογραφία του 2015 για το plan B από το αρχείο μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις




Κώστας Βουκελάτος

Οι νέες αποκαλύψεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και δεν πρέπει να περάσουν χωρίς να ακουμπήσουν του υπεύθυνους.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2015 είχε βάλει στο αρχείο την δικογραφία για την ποινική έρευνα σχετικά με την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου όσον αφορά το νόμισμα, από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και την παρέα του.

Η υπόθεση κρίθηκε σοβαρή από την εισαγγελία μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για το αποκαλούμενο Plan B όσον αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων και είχε διατάξει έρευνα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έκρινε στο τέλος ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και αυτά της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βάσει των οποίων δεν εντοπίστηκαν επιλήψιμες ενέργειες.

Την τελική απόφαση, ωστόσο, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα είχε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που θα αποφανθεί αν είναι βάσιμη η κρίση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ή αν η υπόθεση χρίζει περαιτέρω δικονομικών ενεργειών.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο Plan B, που κατά τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη σχεδιαζόταν μυστικά για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχαν διαβιβαστεί από τον Άρειο Πάγο μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούσαν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» .

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση θα έπρεπε να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κ.λπ.

Σημειώνεται πως το σκέλος της υπόθεσης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου του πρώην υπουργού έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Τώρα μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον plan Β φαίνεται ότι υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού και έτσι θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα με την εξεταστική επιτροπή στην βουλή και νέα έρευνα από την δικαιοσύνη ανοίγοντας παράλληλα και την παλιά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου