Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

«Εξαφανίστηκαν» 14 τουρκικά πολεμικά πλοία - Διαψεύδει η Άγκυρα

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Για 14 «εξαφανισμένα» πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας κάνουν λόγο οι βρετανικοί Times, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Διαψεύδει η τουρκική ηγεσία.

Τα πλοία, γράφει η εφημερίδα, βρίσκονταν εν πλω την ώρα του πραξικοπήματος και δεν έχουν καταμετρηθεί.

Οι τουρκικές αρχές, γράφουν οι «Times» φοβούνται ότι οι διοικητές των πλοίων -τα οποία από τη περασμένη Παρασκευή  δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους- είναι πραξικοπηματίες. 

Πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας διέψευσε τα όσα γράφουν οι Times για εξαφάνιση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η στρατιωτική συμμαχία ήταν ενήμερη για τις πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 14 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούσαν στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα δεν επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Τουρκία έπειτα από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν είχε λάβει αιτήματα για συνδρομή στη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας για τα αγνοούμενα πολεμικά πλοία.

Ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti πως τουλάχιστον τέσσερα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, δύο από αυτά στη Ρουμανία.

«Άφαντος» είναι από την Παρασκευή, όπως γράφουν οι «Times» και ο αρχηγός του τουρκικού στόλου ναύαρχος Βεισέλ Κόσελε, ο οποίος δεν μπορεί να εντοπιστεί. 

Σχετικά με την τύχη του αρχηγού του τουρκικού στόλου η εικόνα είναι ασαφής, αφού το πρωί του Σαββάτου αρχικώς μεταδόθηκε ότι είναι όμηρος των πραξικοπηματιών πάνω στη φρεγάτα Γιαβούζ που βρισκόταν εν όρμω στο ναύσταθμο του Γκιολτσούκ, πληροφορία που στη συνέχεια διαψεύστηκε. 

Δεν είναι γνωστό αν είναι από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος ή κρατείται όμηρος από τους στασιαστές που διαφεύγουν με τα πλοία, σημειώνουν οι «Times».

Παράλληλα, η Hurriyet γράφει ότι αγνοούνται δύο ελικόπτερα και 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων που συμμετείχαν σε επιχείρηση με στόχο τον Ερντογάν.


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου