Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Euro 2016: Ανησυχία για την ασφάλεια των αγώνων




Εντείνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή στη Γαλλία.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, γάλλος υπήκοος συνελήφθη από συνοριοφύλακες στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, καθώς είχε στο αυτοκίνητό του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και καλάσνικοφ τα οποία επιχείρησε να περάσει λαθραία στη Γαλλία.

Την είδηση επιβεβαίωσαν τόσο οι γαλλικές όσο και οι ουκρανικές Αρχές ενώ σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα πρόκειται για άντρα περίπου 25 ετών ο οποίος κρατείται από την Ουκρανική αστυνομία.

Όπως αναφέρει το Russia Today, κατά τον έλεγχο που έγινε στο ΙΧ βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικών υλών, τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και πολλά καλάσνικοφ. Οι πληροφορίες των ουκρανικών Αρχών θέλουν τον συλληφθέντα να ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια του Euro 2016, το οποία ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή.

Προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αναφορές μυστικών υπηρεσιών πως το Euro της Γαλλίας, αποτελεί στόχο επιθέσεων από τζιχαντιστές. Μετά τις γαλλικές και τις γερμανικές πληροφορίες για χτύπημα του ISIS τις ημέρες των αγώνων, ήταν η σειρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιήσει.

«Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που θα επισκεφτούν την Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για περισσότερους υποψήφιους στόχους για τους τρομοκράτες», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ταξιδιωτική οδηγία του προς τους Αμερικανούς πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί επίσης για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται πως ενώ οι ταξιδιωτικές οδηγίες τέτοιου τύπου είναι συνηθισμένες από τις αμερικανικές αρχές, πρόκειται για την μόλις τρίτη οδηγία, που αφορά ευρωπαϊκό έδαφος, την τελευταία εικοσαετία.



Τα ευαίσθητα σημεία του Euro

Για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ο κύριος στόχος δεν είναι το οργανωτικό κομμάτι, ούτε η αγωνιστική επιτυχία. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και για τις Γαλλικές Αρχές δεν υπάρχει τίποτε άλλο στα επιχειρησιακά τους πλάνα, παρά το πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανή απειλή από τον ISIS. Υπάρχουν 5 περιοχές-κλειδιά, που θα πρέπει να προφυλαχθούν.

1. Οι δρόμοι

Πριν λίγες ημέρες η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και σεκιούριτι θα περιπολούν στους δρόμους της χώρας και των πόλεων κατά την διάρκεια του τουρνουά. «Ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, υπό εξαιρετικές συνθήκες απαιτεί και έξτρα μέτρα ασφάλειας» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όχι μόνο λοιπόν θα φέρουν όπλα στις περιπολίες, αλλά θα έχουν και έκτακτες δικαιοδοσίες βάσει της «κατάστασης ανάγκης» στην οποία κηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο η Γαλλία και παρατάθηκε για 3η φορά ώστε να καλύπτει και την διάρκεια των αγώνων.

2. Τα προπονητικά κέντρα

Ιδιαίτερος πονοκέφαλος είναι η φύλαξη των ομάδων στις βάσεις τους. Πχ ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Ρόι Χότζσον, πρόσφατα είχε αναφέρει ότι θέλει στην διάρκεια των προπονήσεων οι παίκτες του να κάνουν και ποδήλατο. Πώς όμως μπορεί να φυλαχθεί το προπονητικό κέντρο όταν οι προπονητές θα θέλουν να έχουν ελευθερία κινήσεων;

Φαίνεται ότι θα μετατραπούν σε φρούρια: τα ξενοδοχεία και τα προπονητικά κέντρα των ομάδων θα έχουν εκτός από την αστυνομική φύλαξη και ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας της Γαλλίας, εκπαιδευμένους για τρομοκρατικά χτυπήματα και καταστάσεις ομηρίας.

3. Τα στάδια

Το test-event των μέτρων ασφαλείας για τα γήπεδα, που ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στην Παρί και την Μαρσέιγ, μάλλον δεν ήταν επιτυχημένο: οι φίλαθλοι κατάφεραν να περάσουν κροτίδες, πυρσούς, μπουκάλια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα στο Stade de France.
Επίσης οι πολλοί έλεγχοι ασφαλείας μέχρι να καταφέρουν να μπουν στο γήπεδο, καθιστούσε τους οπαδούς σε εύκολους στόχους για οποιονδήποτε βομβιστή, καθώς σχηματίζονταν ουρές σε κάθε check-point.

4. Οι Fan Zones

Η καρδιά όλων των διοργανώσεων είναι και οι ειδικοί χώροι, που υποδέχονται τους φιλάθλους, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν αγώνες ή όχι. Εκεί γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, πάρτυ. Εφιάλτης από την άποψη της ασφάλειας για τις Αρχές.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η απόφαση να μην στηθούν γιγαντοοθόνες για τα ματς. Υπήρχαν διοργανώσεις, όπου ακόμη και 100 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να δουν τους αγώνες, αφού δεν είχαν καταφέρει να βρουν εισιτήρια.

Στόχος ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Φερνάντο Σάντος αποκάλυψε ότι η εθνική Πορτογαλίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους αγώνες στο EURO 2016 καθώς η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο την καθιστά πιθανό στόχο για τρομοκρατική επίθεση.



Στο περιθώριο του αγώνα της εθνικής Πορτογαλίας με την Αγγλία ο Φερνάντο Σάντος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, ότι η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, σε συνεργασία με τις Γαλλικές Αρχές έχει λάβει έξτρα μέτρα ασφαλείας, αφού ο CR7 είναι από τους "στόχους υψηλής επικινδυνότητας".



Πηγή: cnn.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου