Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ευ. Τσακαλώτος: Το Brexit μπορεί να μας κάνει ζημιά



Στη σκιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα εγκρίνονται οι Θέσεις για το συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Τα πέντε σημεία που προβάλλουν οι «53». Το μήνυμα του Γιάννη Δραγασάκη.

Στη σκιά του Brexit συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με "κλείσιμο" από τον Αλέξη Τσίπρα και ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση.

Το στίγμα της ανησυχίας για την "επόμενη ημέρα" στην ΕΕ χωρίς τη Μ. Βρετανία στους κόλπους της έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του, το Brexit δημιουργεί ένα ασαφές περιβάλλον που θα επηρεάσει και τη χώρα μας ("θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά"), καθώς η οικονομία της εξαρτάται από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Επιπλέον, η απομάκρυνση των λαών της Ευρώπης από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα, επιτείνει αυτή την αστάθεια.

Σημείωσε δε, ότι συμφωνεί με τη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα πως το ζητούμενο δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη αλλά δικαιότερη Ευρώπη.

Σε ο,τι αφορά τα αμιγώς καθ´ημάς, ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αίσθηση με τη θέση που εξέφρασε, ότι πρέπει να καταλήξουμε τι ακριβώς επιζητούμε στις διαπραγματεύσεις ώστε να έχουμε καθαρούς στόχους. "Περισσότερο κράτος, κοινωνικό κράτος;", ανέφερε ως παράδειγμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα έχει στο επίκεντρο τα εργασιακά.

Ο ίδιος πάντως, ζήτησε "να είμαστε πιο αριστεροί στα επίδικα θέματα".

Δραγασάκης: "Μέσα από αλλαγές και διόρθωση λαθών"

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η αριστερή κυβερνησιμότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο: "δεν είναι απλώς ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα για να ταξιδέψει αλλά κάτι που δημιουργείται εν πλω, μέσα από αλλαγές και διόρθωση λαθών".

Για άλλη μια φορά δε, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάγκη να γίνει "ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς" και όχι στις τάσεις.

Οι 5 διαφωνίες των "53"

Η ψηφοφορία για το κείμενο των Θέσεων πάνω στις οποίες θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (στα τέλη Σεπτεμβρίου) αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η "ομάδα των 53" κατέθεσε πέντε σημεία για να ενταχθούν σ´αυτό.

Τα εξής:

- Το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει επιβληθεί και πρέπει να αλλάξει.

- Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι προβληματική με βάση το διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

- Να θεσμοθετηθεί ανώτατη θητεία 10 ετών για βουλευτές και ευρωβουλευτές.

- Να κλείσει κάθε παράθυρο για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

- Να απαληφθεί από το κείμενο των Θέσεων η ιδιαίτερα θετική παράγραφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σ´αυτη την παράγραφο αναφέρεται ότι ο κ.Παυλόπουλος επελέγη για το ύπατο αξίωμα επειδή, μεταξύ άλλων, τήρησε κριτική στάση στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στον περιορισμό της λαϊκης κυριαρχίας, ενώ κινείται θετικά στο πλαίσιο του πολιτειακού ρόλου του.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου