Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«Εκτροχιάστηκε» ήδη ο προϋπολογισμός φαρμάκων ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ



Ούτε 200.000 ούτε 300.000 δεν θα λείψουν από τον φετινό προϋπολογισμό του Φαρμάκου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το πρώτο 5μηνο του 2016, θα λείψει λίγο ως πολύ 1 δις ευρώ!

Τα περισσότερα βέβαια λείπουν από τον ΕΟΠΥΥ που με "ψίχουλα" καλείται να καλύψει 9,5 εκατομμύρια σφαλισμένους. Ενώ τα κάπως πιο "συμμαζεμένα" 200 εκατ. ευρώ θα λείψουν από το ΕΣΥ που επίσης υποχρηματοδοτείται και αιμορραγεί και με τους ανασφάλιστους πολίτες αλλά και με το νεοεπιβληθέν πλαφόν... Έτσι, παρότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προμηθεύουν τα νοσοκομεία με φάρμακα σε σημαντική έκπτωση, το πρόβλημα και στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλο.

Μέχρι στιγμής, η μηνιαία υπέρβαση "τρέχει" σταθερά με 30 εκατ. ευρώ ή και παραπάνω. Από την φαρμακοβιομηχανία υπολογίζουν λοιπόν ότι το clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν, θα αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ.

Αν εξάλλου το 2016 δε γίνει αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται στα 424 εκατ. ευρώ από 224 εκατ. το Φεβρουάριο του 2016, θα έχουμε νέα προβλήματα που αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ή να προβλέψουμε.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου