Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Το έκοψαν το ΕΚΑΣ φτωχοποιώντας περαιτέρω τους συνταξιούχους αλλά δεν το ζητάνε πίσω



Φτωχοποιούν περαιτέρω του συνταξιούχους!!!

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού νόμου με αποτέλεσμα να τους κόβουν λεφτά αλλά να μην τα ζητάνε πίσω.

Έτσι, με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιουλίου θα αρχίσει η περικοπή του επιδόματος σε  80.000 δικαιούχους του, οι οποίοι το εισέπραξαν για τελευταία φορά  με τις πληρωμές συντάξεων του Ιουνίου με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν.

Εντός της ημέρας θα δημοσιευθεί και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η εξοικονόμηση δαπάνης στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α., από την σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ από το έτος 2016 έως και το έτος 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ, από το έτος 2016 έως το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ, ενώ σωρευτικά από το έτος 2016 έως και το έτος 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. 

Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. 

Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 και μετά θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, επειδή θα μεταφερθεί στις επόμενες χρονιές η δαπάνη των 120 εκατ. ευρώ που κόστισε η χορήγηση του για το πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται επιμέρους αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό νόμο κυρίως νομοτεχνικού περιεχομένου. 

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους, που επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις από τις προβλεπόμενες στον αρχικό νόμο. 

Επίσης, μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται και καταργεί κοινωνικούς πόρους του ΕΦΚΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ




το άρθρο συμπεριλαμβάνει και πληροφορίες από το ρεπορτάζ της naftemporiki.gr και του Στέλιου Παπαπέτρου





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου