Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΥΠΕΞ: Αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα για τους τσάμηδες και για το δήθεν "τσάμικο ζήτημα"




"Πολιτικό πολιτισμό", "σοβαρότητα", "πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας" και "των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου", απαιτεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών από την αλβανική ηγεσία, μετά την τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο χθεσινό συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων περί "τσαμικού ζητήματος", καλώντας την να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.

"Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων", τονίζει το ΥΠΕΞ, "προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής".

"H Αλβανία", επισημαίνει το ΥΠΕΞ, "θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων, είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας".

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Ράμα, χθες, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Ντιτμίρ Μπουσάτι, την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην ύπαρξη "τσαμικού ζητήματος". Και ενώ ο κ. Μπουσάτι έλαβε την αυστηρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι "τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται", καθώς και ότι "η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις"- χθες δύο ημέρες -πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα- ο κ. Ράμα επανήλθε στο ίδιο θέμα με δηλώσεις του για το, ανύπαρκτο για την Αθήνα, ζήτημα, στο συνέδριο των κόμματος των Τσάμηδων.

Για την ελληνική πλευρά, βεβαίως, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται, όπως είχαν επισημάνει προ εβδομάδος, κύκλοι του ΥΠΕΞ, καθώς "κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του 'Αξονα, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις".




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου