Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ντόρα Μπακογιάννη : Ώρα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα



Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη ενός νέου Ευρωπαϊκού Οράματος.

Ντόρα :

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο σοκ πρωτίστως για την ίδια τη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη. Η Ευρώπη που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ένωσης αποχωρεί.

Υπήρχε πάντα ένας μύθος στην Ευρώπη, εκείνος του ποδηλάτου: αρκεί να κάνεις πετάλι για να πάει μπροστά. Η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά πισωγυρίσματα στη διάρκεια της πορείας της, άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα. Το βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί μετά βεβαιότητας το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχθηκε η Ένωση από την εποχή της ίδρυσής της. Θα είναι μεγάλο σφάλμα να διαβάσουμε λανθασμένα το μήνυμα του βρετανικού λαού. Είναι βέβαιο ότι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει πλέον μία έντονη δυσφορία που εκφράζεται με σταθερά αυξανόμενη αντισυστημική ψήφο. Οφείλουμε να στραφούμε προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που κάνουν αυτή την επιλογή. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο ξύλινος ευρωπαϊκός πολιτικός λόγος δεν τις αγγίζει πια.

Το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουμε τώρα;

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κουρασμένη Ευρώπη άφησε το όραμά της ανυπεράσπιστο και επέτρεψε να δημιουργηθούν ακραίες λαϊκιστικές τάσεις σε ολόκληρη την ήπειρο; Να κλαίμε πάνω απ’ το χυμένο γάλα ή μήπως να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι έφταιξε και να δουλέψουμε για μια άλλη Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα και λιγότερο γραφειοκρατική; Μετά βεβαιότητας, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη περισσότερο  αποτελεσματική.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ότι όταν συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Πρέπει με απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους και το ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, κυρίως, να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας με ομοψυχία, υπευθυνότητα και δυναμισμό. Εμείς που πιστεύουμε στις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, πρέπει να πολεμήσουμε το λαϊκισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η Ευρώπη έχει μέλλον. Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για να το κερδίσουμε


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου