Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Μελέτη: ένας τρόπος να νιώσεις καλά, όταν έχει χαθεί κάθε ελπίδα



"Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να με κάνει να νιώσω καλύτερα". Όταν φτάνει κανείς στο σημείο να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ένα τελευταίο καταφύγιο, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι η αερόβια γυμναστική δεν μπορεί να εμποδίσει τη θλίψη, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε.

Πρόκειται για έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία επιχείρησε να ρίξει λίγο περισσότερο φως στη φύση της σχέσης μεταξύ της τακτικής αερόβιας άσκησης και της συναισθηματικής ευεξίας, η οποία είναι κοινά αποδεκτή και έχει υποστηριχθεί από μελέτες, αλλά παραμένει λίγο κατανοητή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία εξέτασε την υπόθεση ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στα συναισθήματά τους, η γυμναστική έχει θετική επίδραση στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον σχεδιασμό στρατηγικών συναισθηματικής ρύθμισης.

Αξιολόγηση αντιδράσεων σε θετικά και αρνητικά ερεθίσματα

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές Emily E. Bernstein και Richard J. McNally από το Τμήμα Ψυχολογίας του Χάρβαρντ, κάλεσαν 80 άτομα -40 άνδρες και 40 γυναίκες- να συμμετάσχουν στη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognition and Emotion. 

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, προκειμένου να μετρηθεί το άγχος και η διάθεσή τους και να αξιολογηθούν οι τάσεις τους να αντιδρούν στα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα ανατέθηκε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης (τρέξιμο) 30 λεπτών, ενώ από τη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να κάνει μόνο ήπια τεντώματα.

Ακολούθως, όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μία θλιβερή σκηνή από την ταινία The Champ (αρνητικό ερέθισμα) και μία κωμική σκηνή από την ταινία When Harry Met Sally (θετικό ερέθισμα). Μετά την παρακολούθηση κάθε σκηνής, κλήθηκαν να αναφέρουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Η αερόβια άσκηση δεν εμποδίζει τη θλίψη, αλλά...

Όπως διαπιστώθηκε, αν και η αερόβια άσκηση δεν εμπόδισε την αύξηση της θλίψης ως αντίδρασης στο αρνητικό ερέθισμα, ειδικά για εκείνους οι οποίοι είχαν αρνητική προδιάθεση, τα άτομα τα οποία είχαν ολοκληρώσει τα 30 λεπτά αερόβιας άσκησης ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη θλίψη μετά το θετικό ερέθισμα και μέχρι το τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν ασκηθεί.

"Οι συμμετέχοντες που είχαν δυσκολίες να παράγουν ρυθμιστικές στρατηγικές, αναφέροντας αρχικά απόψεις όπως 'τα συναισθήματά μου με πνίγουν' ή 'πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα', βίωσαν πιο έντονη και επίμονη θλίψη [μετά την έκθεσή τους στο αρνητικό ερέθισμα] σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες", γράφουν οι ερευνητές.

"Ωστόσο, εκείνοι οι συμμετέχοντες που είχαν πρόσφατα συμπληρώσει τη μισάωρη αερόβια άσκηση, επηρεάστηκαν λιγότερο από αυτές τις αρχικές δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, καθώς μέχρι το τέλος της μελέτης ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη θλίψη, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν ασκηθεί", προσθέτουν.

Με άλλα λόγια, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι συμμετέχοντες που βίωναν δυσκολίες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους αλλά γυμνάστηκαν τρέχοντας, αποκόμισαν οφέλη από την αερόβια άσκηση, με αποτέλεσμα να επιδείξουν ταχύτερη ανάκαμψη από εκείνους οι οποίοι αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα αλλά έκαναν απλά τεντώματα.

Καταληκτικά, σημειώνεται στη μελέτη, η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθά στη μετρίαση των αρνητικών συναισθημάτων των ατόμων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να τα ελέγξουν, αλλά και να ενισχύει τη συναισθηματική υγεία, γενικότερα -γεγονός που την καθιστά υποψήφιο εργαλείο θεραπείας, συμπληρωματικό των παραδοσιακών ψυχολογικών προσεγγίσεων.



Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου