Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μάγδα Φύσσα: Ζητώ απαντήσεις από Τσίπρα-Παυλόπουλο για τη δίκη της δολοφονίας του Παύλου




Δεν βλέπουμε από κανέναν αρμόδιο να κάνει κάτι για να προχωρήσει αυτή η δίκη - Οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν στο δρόμο δίπλα μας και είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τις προκλήσεις τους

Συγκλόνισε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Γιώργο Ρουπακιά, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι οποίοι κατήγγειλλαν τον «ατελειώτο εμπαιγμό», όπως είπαν, από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την αίθουσα αλλά και τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Κοινός τόπος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής που μίλησαν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν το αίτημα για μεταφορά της δίκης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, ο ορισμός περισσοτέρων δικασίμων αλλά και η αποκλειστική αποσχόληση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μόνο με τη συγκεκριμένη δίκη. 

«Ζούμε ένα ατελειώτο εμπαιγμό που έχει ως αποτέλεσμα την υπονομεύση της δίκης», ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής που έστρεψαν τα «πυρά» τους στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Νίκου Παρασκεύοπουλου ότι δεν είναι στη δικιοδοσία του η ανέυρευση αίθουσας για μεταφορά της δίκης.

Λαμβάνοντας τελευταία το λόγο η Μάγδα Φύσσα, είπε: «Είμαι εδώ ως πολίτης και ως μητέρα του Παύλου και θέλω να εκφράσω το μεγάλο μου πόνο και την αδικία που νιώθουμε και ζούμε. Η δίκη δεν προχωράει και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λύση. Δεν βλέπουμε από κανέναν αρμόδιο να κάνει κάτι για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η δίκη. Το αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του κ. Παρασκεύοπουλου, που ανέφερε ότι δεν έχει ευθύνη. Ζητάω ως μητέρα και ως πολίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να μου δώσουν μια απάντηση σε όλο αυτό που γίνεται. Για ποιο λόγο; Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι μια πολιτική δολοφονία. Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι έξω. Κυκλοφορούν στον ίδιο δρόμο, στο δρόμο που δολοφόνησαν τον Παύλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους βλέπουμε, να ακούμε τις κοροϊδίες τους, να βλέπουμε τις προκλήσεις τους και τα γέλια τους. Φτάσαμε στο σημείο ο πατέρας του Παύλου, να μην είναι στη δίκη γιατί δεν μπορεί να αντέξει. Απλά αν θέλουν ας μου δώσουν μια απάντηση. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε εν ψυχρω από μια εγκληματική οργάνωση που είναι και ένα κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή. Μου οφείλουν μια απάντηση και θα ήθελα μια απάντηση. Αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ας μου απαντήσουν ο Πρωθυπουργός και ο Προεδρος της Δημοκρατίας».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης μας εμπαίζει»


Στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της μεταφοράς της δίκης. 

Ενδεικτικά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ανέφεραν: 

Χρύσα Παπαδαοπούλου, εκ των συνηγόρων πολτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα: «Μετά από 4,5 μήνες αποχής συνεχίζεται η δίκη αλλά το εμπόδιο είναι πως έχουν οριστεί μόλις πέντε συνεδρίάσεις μέσα στον Ιούνιο ενώ παλαιότερα ήταν 12 ανά μήνα».

Αγγελος Βρεττός, εκ συνηγόρων των μελών του ΠΑΜΕ τα οποία δέχθηκαν επίθεση από τη Χ.Α: «Η δίκη αυτή θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Εφετείο της Αθήνας.  Επιδιώκουμε να καταδειχθεί ότι η Χ.Α είναι φασιστική οργάνωση με απόλυτη δομή, με επιχειρησιακή δράση και με αρχηγό τον Νικο Μιχαλολιάκο. Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας παρατηρείται από το υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και από το Εφετείο προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τον πολιτκό της χαρακτήρα. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παρασκεύοπουλου δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις του για μεταφορά της δίκης».

Κώστας Παπαδάκης, εκ των συνηγόρων των Αιγυπτιών ψαράδων που δέθηκαν επίθεση από  μέλη της Χ.Α στο Πέραμα: «Δίνουμε μάχη για διερεύνηση της αλήθειας. Δίνουμε τη μάχη με αρχές. Δεν επιδιώκουμε την καταδίκη κανενός για την ιδεολογία του. Δίνουμε αγώνα για να καταδικαστούν οι εγκληματικές πράξεις τους.... Η δίκη συνεχίζεται με εμπόδια και με κωλύματα εκ μέρους των κατηγορουμένων. Δεν μας εκπλήσουν έχουμε δει πολλες παλινωδίες από την πλεύρα του. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό, είναι η εμμονή του υπ. Δικαιοσύνης να διεξάγεται η δίκη ακόμη και τώρα στην αποχή, στον Κορυδαλλό ενώ η αίθουσα του Εφετρείου είναι διαθεσίμη. ... Διεξάγεται μια δίκη στο περιθώριο. Ζούμε τον ατελειώτο εμπαιγμό από το υπ. Δικαιοσήυνης, με αποκαρύφωμα τη χθεσινή του δήλωση. Θεσμική ασέβεια να λέει ότι αποτελούν διαρροές στον Τύπο οι αναφορές της προέδρου περί μεταφορά της δίκης. Η πρόεδρος από έδρας τις είχε δημοσιοποιήσει. Τι έχει κάνει επί 1, 5 χρόνο η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσει τις προυποθέσεις για σωστή διεξαγωγή της δίκης. ...Μας λέει ότι τον καλούμε να αναμειχθεί και να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Δεν του ζητήσαμε να μεσολαβήσει για να αθωωθεί η να καταδικαστεί κάποιος. Του ζητήσαμε να εξασφαλίσει τους όρους διεξαγωγής της ιστοριοκής αυτής δίκης. Αλλιώς με την επιμονή αυτή το αποτέλεσμα είναι υπονομευσή, περιθωριοποίηση υποβάθμιση της δίκης. Και αυτό ευτό είναι γνωστό ποιούς εξυπηρετεί.

Ο Ανδρέας Τζέλλης,εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα έκανε λόγο για κοροϊδία και κυρίως για εμπαιγμό της οικογένειας: «Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν. Το αίτημα είναι ομόθυμο. Ο Κορυδαλλό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Το πιο βασικό για μένα είναι οι δικάσιμοι. Η αποκλειστική απασχόληση των δικαστών στη δίκη αυτή είναι απαραίτητη. Τους δίνουν τη δυνατότητα να βγουν από τα λαγούμια τους. Μέχρι τώρα ήταν κρυμμένοι. Όλοι αυτοί οι εμπαιγμοί αποθρασύνουν κάποιους. Ο κίνδυνος είναι σαφής. Κάποιοι θεσμικοί παράγοντες εμπαίζουν τους πάντες». 

Τέλος, το λόγο έλαβε και η Ελεύθερια Κουμάντου από το παρατηρητήριο της δίκης, η οποίας παρέθεσε κάποια στοιχεία για τους ρυθμούς διεξαγωγής της δίκης. Όπως είπε από τους 69 κατηγορούμενους στη δίκη εμφανίζονται μόλις πέντε με έξι. Μέσα σε ένα έτος έχουν γίνει μόλις 63 δικάσιμοι, οι συνεδρίασεις που δεν έγιναν  λόγω της αποχής των δικηγόρων υπολογίζονται στις 45 ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί μόλις 16 μάρτυρες.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου