Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Παρασκευόπουλος: «Πετάει το μπαλάκι» στην πρόεδρο του δικαστηρίου για τη δίκη της ΧΑ



Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξιστορεί τον κατάλογο των απρόσφορων προσπαθειών για να βρεθεί δικαστική αίθουσα, ενώ επιρρίπτει και πάλι τις ευθύνες στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη

Λόγο για ατέρμονες προσπάθειες να βρεθεί κατάλληλη δικαστική αίθουσα για την διεξαγωγή της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, μόλις γνωστοποιήθηκε ότι η Πολιτική Αγωγή θα  δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου για το φλέγον αυτό θέμα, ενώ επιρρίπτει και πάλι τις ευθύνες στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Λεπενιώτη εγγράφως έχει ζητήσει δύο φορές από τον προϊστάμενο της διοίκησης του εφετείου Αθηνών να μεταφερθεί η διεξαγωγή της δίκης από την δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό και τις δύο φορές.

Νωρίτερα, το πρωί με κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, έκαναν λόγο για υπονόμευση της ταχείας διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη διοίκηση του Εφετείου  Αθηνών.

Στη δήλωση, μεταξύ των άλλων, η Πολιτική Αγωγή αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μιας από τις πιο σημαντικές δίκες στα ποινικά χρονικά της χώρας μας και, ενώ η ανάγκη για ταχεία διεξαγωγή της είναι προφανής, τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκηση του Εφετείου), με τις πράξεις τους την ακυρώνουν».

Κατόπιν αυτών ο κ. Παρασκευόπουλος σε ανακοίνωσή του, αφού επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι κύριος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί «η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης», υπενθυμίζει ότι «στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών».

Στην συνέχεια ο  κ. Παρασκευόπουλος κάνει αναφορά στις άκαρπες -μέχρι σήμερα- «συνεχείς» προσπάθειες εξεύρεσης αιθουσών για την διεξαγωγή μεγάλων και πολυπληθών δικών, οι οποίες όπως αναφέρει «έχουν ξεκινήσει έγκαιρα»!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος στο κατάλογο των προσπαθειών του:  
-          Ήδη, μάλιστα, από τις 5.10.2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.
-        Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται.

-        Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρει στο κατάλογο των προσπαθειών του και την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για να  μετατρέψει το κλειστό στάδιο στο Παλαιό Φάληρο  σε δικαστική αίθουσα, η οποία αποσύρθηκε μετά την γενική κατακραυγή που δέχθηκε. Για την προσπάθεια του αυτή, που όμως άλλαξε προσανατολισμό μετά την αποδοκιμασία που δέθηκε η επιλογή του, αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος: «Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια».

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης πετάει το μπαλάκι των ευθυνών για το χώρο διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στην κυρία Λεπενιώτη, σημειώνοντας: «Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988)».

Και καταλήγει ο κ Παρασκευόπουλος: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».




Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου