Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΕΚΠΑ: Ενημέρωση για τα μεταδιδόμενα νοσήματα από μολυσμένα έντομα



Επιστημονική εκδήλωση για τα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιχειρώντας να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να διαλύσει προκαταλήψεις. 

Ειδικοί επιστήμονες σε θέματα Λοιμώξεων, Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Βιολογίας και Εντομολογίας, έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αν κινδυνεύει η χώρα μας από τον ιό Zika, ή αν η λοίμωξη που προκαλείται από το δήγμα μολυσμένου εντόμου είναι σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς και τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές που η ιογενής νόσος είναι σε έξαρση. 

Είναι υποχρέωση των Πανεπιστημίων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία ή πρέπει να τύχουν προσοχής, είπε κατά το χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Α. Δημόπουλος, ενώ ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γ. Παπαδούλης, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας όλων των επιστημονικών φορέων για την αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δ/ντής του ΠΜΣ (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, εξήρε την «στροφή» του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή το ζήτημα των νόσων από ξενιστές. Μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.) «Τα νοσήματα αυτά, δεν έχουν σύνορα», τόνισε κατά την ομιλία του κ. Ρόζενμπεργκ, και αναφέρθηκε σε «ξεχασμένα» νοσήματα που επανακάμπτουν, τονίζοντας τη σημασία του «One health approach» που εισάγει η σημερινή ημερίδα, δηλαδή της συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας από διαφορετικές ειδικότητες και επιστήμες. 

Μιλώντας για το ιό Ζίκα και στα προβλήματα που προκαλεί, ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι «είναι και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα». Στην ομιλία του με θέμα «Νοσήματα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές» ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι χρειάζεται ενημέρωση, επικοινωνία και τακτικός έλεγχος διαβιβαστών. Ιδιαιτέρως ευπαθής ομάδα θεωρούνται οι έγκυες και τα νεογνά. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ιστορία των μεταδιδόμενων νοσημάτων από ξενιστές στη χώρα μας και παρουσίασε τις σχετικές δράσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Τα κουνούπια συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Εμμανουήλ στην ομιλία του με θέμα «Τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα», παρουσιάζοντας αναλυτικά τους πιθανούς διαβιβαστές παθογόνων παραγόντων. Αναφέρθηκε στις κατσαρίδες, τους κοριούς και τους ψύλλους, που μεταδίδουν μηχανικά πολλά σοβαρά νοσήματα. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ τα κουνούπια αποτελούν μεγάλο πληθυσμό για τη μετάδοση νοσημάτων. Επίσης και οι σκνίπες. 

Τα τσιμπούρια αποτελούν, μετά τα κουνούπια, τα κυριότερα αρθρόποδα στη μετάδοση νοσημάτων. Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης.



Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου