Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Γερμανία: Ανέβαλε την έγκριση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ



Το EuroWorking Group της Πέμπτης αναμένει η Αθήνα για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, αναμένοντας τη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι).

Εν συνεχεία, το EuroWorking Group θα ενημερώσει και επίσημα τα πέντε κοινοβούλια των κρατών – μελών, προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανέβαλε για την Παρασκευή τη λήψη της απόφασης, αναμένοντας την απόφαση του EWG.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα (σ.σ. 8/6/16) την εκταμίευση της δόσης, διότι η εφαρμογή μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, συμπληρώνοντας ότι δεν διακρίνει σοβαρά προβλήματα.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού αναμένεται να συνεδρίαση την Παρασκευή, έχοντας και επισήμως τις διαβεβαιώσεις των «θεσμών» ότι τακτοποιήθηκαν οι όλες εκκρεμότητες.

Στάλθηκε το αίτημα

Το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της δόσης για την Ελλάδα απέστειλε το βράδυ της Τρίτης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα μέτρα.

Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.



Πηγή : efsyn.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου