Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

56η στην ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα μεταξύ 61 χωρών! Έχουμε ακόμα μέχρι να βγούμε εκτός λίστας!


Κατά έξι θέσεις σε σχέση από το 2015  υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του 2016, που καταρτίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών.
Λίγο ακόμα και δεν θα υπάρχουμε σαν χώρα στην λίστα.
Η χωρά μας σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνη του Καζακστάν, που υποχώρησε κατά 13 θέσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εθνικού εκπροσώπου του IMD, «capital controls, πολιτική αβεβαιότητα, κυβερνητική αναβλητικότητα, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που φέρνουν την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας πάνω μόνον από την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία, την Ουκρανία που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα, η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης».
Η χώρα μας υποχώρησε και κατά 14 θέσεις στον δείκτη επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες σε τέσσερις κατηγορίες: «Οικονομική Αποδοτικότητα», «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και «Υποδομές».
Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα κατατάχθηκε 58η, διατηρώντας την ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η και σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.
Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας»: η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις. Στην κατηγορία των «Υποδομών», τέλος, σημειώθηκε επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.
Η σημαντική επιδείνωση που σημειώθηκε στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά 14 ολόκληρες θέσεις το 2015 σε σχέση με το 2014, στην οποία αποδίδεται και η υποχώρηση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη, οφείλεται -σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ- στην πιστωτική ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων κατά το 2015, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες: η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση (61η) στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ, σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (60η θέση στις 61 χώρες) στο δείκτη διαθεσιμότητας πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η χαμηλή αξιοπιστία της χώρας μας έχει επηρεάσει την εικόνα («image») της Ελλάδας στο εξωτερικό (60η θέση - προτελευταία) γεγονός που αντανακλάται στη δυσκολία των μεταποιητικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου