Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Μουζάλας: Το 50% στα νησιά είναι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα




Των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την παραμονή μεταναστών και προσφύγων "εγκλωβισμένων" στα νησιά, υπεραμύνθηκε εκ νέου σήμερα από τη Βουλή ο κ. Ι.Μουζάλας, σημειώνοντας πάντως για ακόμα μία φορά πως υπάρχουν προβλήματα των οποίων η λύση παραπέμπεται για το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Τάσσου, στο πλαίσιο της οποίας ειπώθηκε ότι οι συνθήκες στα χοτ σποτ στα νησιά είναι απαράδεκτες και χρειάζεται προσοχή για να μην γίνουν εκρηκτικές, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής αφού είπε πως είναι σωστές οι παρατηρήσεις του ερωτώντος βουλευτή, έσπευσε να μνημονεύσει ρηθέν του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χαρ. Φλωράκη σύμφωνα με το οποίο, "μαζί με τα βρώμικα νερά δεν πρέπει να πετάμε και το παιδί.

Κι εσείς αυτό κάνετε, όχι από πρόθεση", πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι δεν δέχεται την ολοκληρωτική κριτική των κυβερνητικών ενεργειών. Και συνέχισε: "Στα νησιά δεν υπάρχει υπερπληθυσμός μεταναστών και προσφύγων. Αυτή τη στιγμή συνολικά μιλάμε για οκτώ χιλιάδες που παραμένουν μέχρι να διευκρινιστεί αν δικαιούνται άσυλο. Αν κριθεί πως δικαιούνται, θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, και αν όχι, βάσει της πρόσφατης συμφωνίας θα επιστραφούν στην Τουρκία". Συμπλήρωσε πάντως ότι εξ αυτών, το 50% είναι παράτυπου μετανάστες.

Με αφορμή σχετικές επισημάνσεις του κ. Τάσσου, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε πως δεν έχει επιλυθεί το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά στα νησιά (στόχος, όπως είπε, είναι να λυθεί το ζήτημα "μέσα στον Ιούλιο"), και σημείωσε πως πράγματι υπάρχουν εντάσεις εξαιτίας της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν πολλοί όταν έρχονταν στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, ή και επεισόδια με αιτία τη δράση "μικρομαφιών" που δημιουργούνται μεταξύ των μεταναστών και για υποθέσεις ναρκωτικών.

Στην παρατήρηση του ερωτώντος βουλευτή περί καθυστερήσεων στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως από τις 30 την ημέρα που ήταν ο αριθμός των περιπτώσεων που εξετάζονταν πριν από λίγο καιρό, αυτή την περίοδο είναι 70/ημέρα και στόχος είναι να φθάσουν τις 150 ανά ημέρα.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Τάσσου πως πέραν όλων των άλλων, η κατάσταση έχει ενεργοποιήσει ρατσιστικές και ναζιστικές οργανώσεις. "Μέριμνά μας είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ακροδεξιάς. Δεν υπάρχει "αθωότητα" από εκείνη την πλευρά. Θα παλέψουμε το φαινόμενο πολύ σκληρά. Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε τέτοιες κινήσεις", σχολίασε ο κ. Μουζάλας.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου