Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Συμφωνία στο «και πέντε» ή εκλογές, προβλέπει το Brookings



Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-δανειστών μπορεί να επιτευχθεί μόνον στο «και πέντε» της διαπραγμάτευσης - στις... καθυστερήσεις της παράτασης - εκτιμά το  Ινστιτούτο Brookings, διατυπώνοντας την άποψη ότι εξίσου πιθανόν είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Στην ανάλυση  που υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης Θεόδωρος Πελαγίδης, αναφέρεται ότι αν επιτευχθεί συνφωνία. θα είανι "της τελευταίας στιγμής" και θα περιλαμβάνει μια τεχνική φόρμουλα για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.

Διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί έναν οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του χρέους, που θα βασίζεται στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα θα μετατεθεί χρονικά για το μέλλον - "όμως, αυτό είναι η πολιτική", επισημαίνεται στην ανάλυση.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι και πάλι το ΔΝΤ, το οποίο ενδεχομένως να επιμείνει στις λεπτομέρειες που αφορούν την ουσία του προληπτικού πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θέτοντας στους ψηφοφόρους το δίλημμα αν θα δεχθούν τα μέτρα λιτότητας των πιστωτών ή όχι.

Το Brookings τονίζει πως με βάση το σενάριο αυτό ο Τσίπρας θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στους δανειστές να ψηφίσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τις προτάσεις των πιστωτών.

Ένα στοιχείο που μπορεί ωστόσο να τον αποτρέψει από μια τέτοια επιλογή είναι τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου