Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ομαλά εξελίχθηκε η πρώτη ημέρα εκκένωσης της Ειδομένης



Με ομαλό τρόπο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη φάση της επιχείρησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη περιοχή της Ειδομένης. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης, ενώ συνολικά η εκκένωση της Ειδομένης αναμένεται να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα, καθώς στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε η κάλυψη για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη να μην γίνει από όλους τους δημοσιογράφους, αλλά να επιτρέψει την επί τόπου κάλυψη μόνο στα δημόσια δίκτυα της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακορείου (ΑΠΕ), προκαλώντας την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Αστυνομία:«Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης. Η επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας συνεχίζεται. Πλάνα και φωτογραφίες θα δοθούν από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ».

Οι δημοσιογράφοι των υπόλοιπων μέσων ενημέρωσης απομακρύνθηκαν σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, 32 λεωφορεία με 1.530 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και μεταφέρονται σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας. Σύμφωνα δε με την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό. 

Πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Το μεσημέρι της Τρίτης έφθασαν στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, συγκεκριμένα στο παλιό βυρσοδεψείο Καραμανλή, οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ειδομένη. 

Στο νέο κέντρο φιλοξενίας κατέφθασαν τέσσερα λεωφορεία, ενώ αναμένονται άλλα τόσα μέχρι το βράδυ. Σημειώνεται, ότι οι επιβάτες του ενός λεωφορείου δεν κατέβαιναν αρχικά από αυτό, απαιτώντας από τον οδηγό να τους πάει στη δομή που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 30 λεπτών με την αστυνομία, οι πρόσφυγες πείστηκαν να αποβιβαστούν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασαν αρκετά ταξί, στα οποία επιβιβάστηκαν οι εν λόγω πρόσφυγες με άγνωστο προορισμό.

Από νωρίς το πρωί, στον χώρο φιλοξενίας βρισκόταν μεγάλη αστυνομική δύναμη, καθώς και στελέχη του στρατού, ενώ το μεσημέρι προσφέρθηκε μεσημεριανό σε όλους τους πρόσφυγες. Ο νέος χώρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φιλοξενία των προσφύγων, ιατρείο καθώς και ειδικό χώρο για τη φύλαξη μικρών παιδιών.

Χώροι φιλοξενίας για 6.500 άτομα  

Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα.

Η περιοχή της Ειδομένης έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ήταν ενημερωμένοι από τη Δευτέρα για την επιχείρηση με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν εντάσεις.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες ενίσχυσης από την Αθήνα.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.


Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου