Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γλίτωσε την ακροδεξιά «λαίλαπα» η Αυστρία



Στο… νήμα εξελέγη πρόεδρος ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν - Με διαφορά μόλις 30.000 ψήφων δεύτερος ο εθνικιστής Νόρμπερτ Χόφερ

Τέλος στο θρίλερ που έκανε πολλούς Αυστριακούς να καρδιοχτυπήσουν, έδωσε η εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου με τη στήριξη των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, στην προεδρία της Αυστρίας.

Μετά την αγωνιώδη εκλογική μάχη, ο οικολόγος υποψήφιος κατάφερε να κερδίσει τους Αυστριακούς, αφήνοντας πίσω του τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών ο Βαν Ντερ Μπέλεν συγκεντρώνει ποσοστό 50,3%, έναντι του 49,7% του Χόφερ, έπειτα από το «μούδιασμα» για το ενδεχόμενο εκλογής του εκπρόσωπου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν για το προεδρικό αξίωμα, με την ανησυχία στους δημοκρατικούς κόλπους της χώρας να περνάει τα αυστριακά σύνορα και να προκαλεί αγωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβλεπαν με τρόμο την άνοδο της ακροδεξιάς. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Μπέλεν συγκεντρώνει 50,3% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ ο Χόφερ έρχεται δεύτερος με μικρή διαφορά αγγίζοντας το ποσοστό του 49,7%, έπειτα από την καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων.

«Παιδί προσφύγων» δηλώνει ο νέος πρόεδρος

Ο 72χρονος πρώην πανεπιστημιακός καθηγητής που επί δέκα χρόνια ηγήθηκε των Πρασίνων βοηθώντας το κόμμα να «σκαρφαλώσει» στην τέταρτη θέση, δε θεωρείτο φαβορί.

Αντιθέτως, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο αντίπαλός του τελικά θα κατάφερνε να εκλεγεί.  
Οι δεσμεύσεις του Χόφερ, άλλωστε, για μία διαφορετική χώρα με κεντρικό σλόγκαν «Τιμή, ελευθερία, πατρίδα», είχαν καταφέρει να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους και δη τους εργάτες, οι οποίοι τον στήριξαν κατά 90%, σύμφωνα με το BBC, ενώ τον Μπέλεν επέλεξαν ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση. 

«Θα εκπλαγείτε με όσα μπορούν να γίνουν», είχε σχεδόν απειλήσει ο Χόφερ κερδίζοντας ψήφους. 

Ωστόσο, η ήρεμη δύναμη του Μπέλεν κατάφερε να τον νικήσει, ακόμα και αν η επικράτησή του ήταν στο νήμα. 

Ο πρώην καθηγητής με ρίζες από τη Ρωσία, την Ολλανδία και την Εσθονία, δηλώνει «παιδί προσφύγων», καθώς οι γονείς του για να ξεφύγουν από τον Στάλιν είχαν ζήσει για λίγο χρονικό διάστημα σε καταυλισμό προσφύγων πριν εγκατασταθούν στην Αυστρία.

Ο 72χρονος Μπέλεν δεν «έλαμψε» στην προεκλογική καμπάνια, ενώ δεν εντάσσεται στα αυστηρά πλαίσια και στερεότυπα ενός οικολόγου καθώς αντί να προτιμά το ποδήλατο, λατρεύει το αυτοκίνητο και έχει πάθος με το κάπνισμα

Δηλώνει άθεος και έχει διαψεύσει τη φημολογία ότι είναι μέλος τεκτονικής στοάς, είναι παντρεμένος δύο φορές και έχει δύο παιδιά από την πρώτη του σύζυγο, ενώ με την Ντόρις Σμιντάουερ παντρεύτηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. 

Πολλοί δημοσιογράφοι τον χαρακτήρισαν «κουρασμένο» στην προεκλογική καμπάνια και υποστήριξαν ότι δεν ήρθε σε επαφή με τους ψηφοφόρους στις συγκεντρώσεις για την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, ο Τύπος εστίασε στην τιμιότητά του και το ξεκάθαρο λόγο του, αν και το σε αντίθεση με τον Χόφερ, δεν παρουσίασε μία σαφή εκλογική πρόταση. 

Πολλοί τον εκτιμούν ιδανικό για την προεδρία χάρη στο ήθος και την καλλιέργειά του, ενώ ακόμα και όσοι δεν πίστεψαν στην υποψηφιότητά του τελικά τον ψήφισαν για να αποφευχθεί η εκλογή του ακροδεξιού Χόφερ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Μπέλεν είχε καλέσει τους πολίτες στους οποίους δεν ήταν αρεστός να τον ψηφίσουν, λέγοντας: «Ας με ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στους οποίους δεν αρέσω, αλλά ίσως τους αρέσει λιγότερο ο Χόφερ».

Η ακροδεξιά θα ανακάμψει, προειδοποιεί ο ξένος Τύπος

Μετά την ανακούφιση για την εκλογή του Μπέλεν, το αμέσως επόμενο συναίσθημα που προκαλεί η νίκη του στο νήμα είναι η αγωνία.

Το γεγονός ότι η διαφορά του από τον Χόφερ αγγίζει μόλις τις 30.000 ψήφους οδηγεί τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να ηττήθηκε η ακροδεξιά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κατατροπώθηκε.

Ο βρετανικός Ιndependent αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το τζίνι βγήκε από το εθνικιστικό μπουκάλι του, όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η επιτυχία που σημειώνουν πολιτικές φιγούρες όπως ο Χόφερ, ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούν φαινόμενα με ημερομηνία λήξης, ενώ η λύση για το πρόβλημα της ανόδου του εθνικισμού δεν είναι άμεση ούτε εύκολη. 

Από την άλλη ο Guardian αναφέρει πως παρότι η αυστριακή ακροδεξιά ηττήθηκε, δεν καταστράφηκε και είναι έτοιμη να ανακάμψει και να επιστρέψει ακόμα πιο δυναμική. 

Το γεγονός ότι ο Μπέλεν κέρδισε με ελάχιστη διαφορά υποδηλώνει ότι η πορεία του δεν θα είναι εύκολη τα επόμενα έξι χρόνια.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, ο Μπέλεν θα αντιμετωπίσει το βαθύ διχασμό που αναδείχθηκε στη χώρα, αφήνοντας πίσω το δίπολο της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας, ανάμεσα στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και τον συντηρητικό.

«Ίσως θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά τα προειδοποιητικά σημάδια. Αυτό που πριν λίγο καιρό είχε εκτιμηθεί ως πολιτικό σόου κλόουν, τώρα έχει εξελιχθεί σε ένα εντελώς καινούριο και δυνητικά επικίνδυνο πολιτικό πεδίο που θα μπορούσε να επιφέρει επικίνδυνες επιπλοκές όχι μόνο για την Αυστρία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», τονίζει ο Guardian.

Το μήνυμα του ακροδεξιού Χόφερ στους υποστηρικτές του

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ, ανήρτησε μήνυμα στην προσωπική σελίδα του στο Facebook απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, στους οποίους τονίζει πως παρά την ήττα η εκλογική μάχη αποτελεί επένδυση για το μέλλον…  

Σε αυτό έγραφε: «Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σπουδαία στήριξή σας. Φυσικά είμαι θλιμμένος σήμερα. Θα ήθελα να είμαι ο πρόεδρός σας σε αυτή την υπέροχη χώρα. Θα παραμείνω πιστός σε εσάς και θα συνδράμω για ένα θετικό μέλλον της Αυστρίας. Σας παρακαλώ να μην είστε αποκαρδιωμένοι. Αυτή η καμπάνια δεν έχει χαθεί, αλλά είναι επένδυση για το μέλλον. Ο δικός σας Νόρμπερτ Χόφερ».

Παρά την επικράτηση βέβαια του Μπέλεν, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Χόφερ ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων στις χώρες που ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες: Τέλος Ιουνίου η Ισπανία και σ΄ένα χρόνο από σήμερα, στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι, αυτό που συνέβη στην Αυστρία, μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία.

Για τον διακεκριμένο Αυστριακό πολιτικό αναλυτή, Πέτερ Φίλτσμαγιερ, η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. 

Παρά την επικράτηση του οικολόγου Μπέλεν, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ πανηγυρίζει για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της κοινωνίας». 

Για πολλούς, ο 45χρονος Χόφερ (που είχε καλλιεργήσει την εικόνα του «φιλικού ακροδεξιού», σε αντίθεση με τον ίδιο τον κομματικό του αρχηγό) θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Στράχε.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Αυστρίας δεν θα είναι ούτε Σοσιαλδημοκράτης, ούτε Συντηρητικός  

Την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα πέρα από την απομάκρυνση του ακροδεξιού πολιτικού από την ηγεσία, χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο ούτε από τον συντηρητικό χώρο.



Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου