Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Θα μας αφήσουν πάλι χωρίς λεφτά ενώ μας λένε για συμφωνία; Δημοσίευμα ΣΟΚ



Μπλόκο του ΔΝΤ για το χρέος! - Περιπλέκεται η εκταμίευση της δόσης

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο θέμα του χρέους. Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της θέλουν εδώ και τώρα λύση για το ελληνικό χρέος και δεν αρκούνται σε... υποσχέσεις, «κόφτες», προαπαιτούμενα  και γενικά χρονοδιαγράμματα, αλλά ζητούν ακριβή  διευθέτηση του θέματος, ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι διαφωνίες Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ παραμένουν, ενώ την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, επανέλαβε την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους τώρα, πριν να είναι αργά και δημιουργηθεί μια νέα κρίση, που θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

«Εάν η ελάφρυνση Χρέους εξακολουθεί να εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις το... 2019, τότε αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες του Ταμείου», ξεκαθαρίζει αξιωματούχος που γνωρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μιλούν για διαφωνίες μεταξύ των δανειστών στο θέμα του ελληνικού χρέους, την διευθέτηση του οποίου μεταθέτει μετά το 2018 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του Χρέους (που θα συνδέεται παραδείγματος χάριν με τη δυναμική του ΑΕΠ)  κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιλογές των Ευρωπαίων που θα συνδέουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει κυρίως το Βερολίνο.

Τι μπορεί να σημαίνει, όμως, αυτή η στάση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης, με δεδομένο ότι το Βερολίνο κι άλλες χώρες ούτε καν συζητούν το ενδεχόμενο εντός τέτοιου μηχανισμού ελάφρυνσης του Χρέους;

Μετά από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήδη κερδίζει έδαφος το σενάριο που προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν δόση, μεταθέτοντας για το... Φθινόπωρο τις συζητήσεις για το Χρέος, οπότε τότε θα μπορούσε να αποφασίσει το Ταμείο αν θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα, όμως, με το γερμανικό πρακτορείο  ΜΝΙ, ένα τέτοιο σενάριο θα δυσκολέψει πολιτικά τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, που πρέπει να περάσουν από τα Κοινοβούλια τους την έγκριση της εκταμίευσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ήδη παρατηρείται εκνευρισμός μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΜΝΙ, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Ντένις Κόλμπεργκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί υπουργοί θέλουν το... ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για μας δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση (σ.σ. για εκταμίευση χωρίς συμμετοχή του Ταμείου). Ο υπουργός (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε) είναι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση το... Μάιο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς εικασίες».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου