Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Κάθε δήμος πληρώνει όποτε θέλει τα επιδόματα αγνοώντας τις ανάγκες των ΑΜΕΑ




Κώστας Βουκελάτος

Με αφορμή τις αλλαγές πληρωμών των προνοιακών επιδομάτων από τον Δήμο Καλλιθέας βρήκα την ευκαιρία να θίξω το θέμα της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων γνωρίζοντας τις ανάγκες των δικαιούχων που σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη πηγή βιοπορισμού.

Η αφορμή για να ψάξω το θέμα και να μιλήσω με τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο γνωστό για τις ευαισθησίες του στις ευπαθείς ομάδες ήταν όταν από εχθές 10/5/2016 ο δήμος Καλλιθέας είχε στείλει τα χρήματα των δικαιούχων σε τράπεζες και ΕΛΤΑ για να πληρωθούν οι ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.

Από το πρωί σήμερα ήρθαν email στο Newsotherwise.gr δικαιούχων κατοίκων των περιοχών Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης οι οποίοι πληρωνόντουσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό από την Καλλιθέα καταγγέλοντας ότι εμείς δεν έχουμε λάβει το επίδομα.

Σε προσωπική μου επικοινωνία με τον Δήμαρχο Καλλιθέας μου εξήγησε ότι από το περασμένο δίμηνο τις πληρωμές για την Νέα Σμύρνη τις πήρε ο ίδιος ο δήμος για τα προνοιακά επιδόματα και είναι υπεύθυνος πλέον αποκλειστικά για τις πληρωμές των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους και για την όποια καθυστέρηση. Το ίδιο έγινε και για τον δήμο Παλαιού Φαλήρου αλλά από αυτό το δίμηνο.

Προσπαθήσαμε να βρούμε άκρη στον δήμο Νέας Σμύρνης για να μάθουμε πότε θα καταβάλει τα ποσά, αλλά δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να έχουμε κάποια σαφή απάντηση και θα επανέλθουμε αύριο για ότι νεώτερο αφού είμαστε σε επαφή με αξιόπιστη δημοτική σύμβουλο του δήμου η οποία θα μας δώσει πληροφορίες για το πότε θα πιστωθεί το ποσό των 962.422,35 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμο Παλαιού Φαλήρου και με τον Αντιδήμαρχο οικονομικών Γιάννη Φωστηρόπουλο ο οποίος κάνει τεράστιο προνοιακό και κοινωνικό έργο στον δήμο και μιλήσαμε για το θέμα των πληρωμών που αφορούν τα προνοιακά επιδόματα. Μας εξήγησε ότι είναι η πρώτη φορά που θα πληρώσουν σαν δήμος τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους και γνωρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία και αφορούν ευπαθείς ομάδες η οποία καθυστέρηση θα είναι για πρώτη φορά και ζήτησε την ανοχή και την κατανόηση των δικαιούχων.

Όπως μας εξήγησε ο κύριος Φωστηρόπουλος είναι και θέμα επιτρόπου το πόσο γρήγορα θα υπογράψει την εντολή για τα αναγκαία χρήματα που καλύπτουν πάγιες ανάγκες ΑΜΕΑ . Επειδή γνωρίζω ποιος είναι ο Γιάννης Φωστηρόπουλος έχει αρχίσει τις πιέσεις ώστε να μειώσει τη διαδικασία και είναι σε προσωπική επαφή με τον επίτροπο και τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μπορέσει να καταφέρει να πληρώσει τα επιδόματα ο δήμος Παλαιού Φαλήρου μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας 22/5 πιστώνοντας στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό των 979.415,35 ευρώ

Το μεγάλο θέμα που παρατηρήσαμε γενικώς είναι ότι ο κάθε δήμος πληρώνει σε όποια ημερομηνία θέλει ανεξάρτητα εάν τα χρήματα εγκρίνονται και δίνονται στους δήμους την ίδια ημερομηνία δείτε την πρόσφατη απόφαση εδώ η οποία δείχνει ότι τα χρήματα τα έχουν πάρει οι δήμοι τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την πρώτη ημέρα πληρωμής.

Από 27/4/2016 έχει σταλεί η εντολή από το ΥΠΕΣ και το περιθώριο που δίνεται για να πληρώσουν οι δήμοι είναι από 10 έως 20 εκάστοτε διμήνου, ενδεικτικά και βάση των ανακοινώσεων ο Δήμος Καλλιθέας πλήρωσε από 10/5 μαζί με τον δήμο Αθηναίων, Θεσσαλονίκη -Ηράκλειο Κρήτης και Καλαμάτα 16/5, Χανιά που είναι δίπλα στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς και Πάτρα -Κεφαλληνία 13/5, Περαιάς, Λάρισα, Κοζάνη 12/5 κτλπ. Φυσικά έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν δήμοι που περνάει η 20 του μήνα και μπορεί να πληρώσουν και μέρες μετά ίσως και μέχρι τέλος του μήνα.

Το ερώτημα είναι γιατί αυτές οι αποκλείσεις των ημερομηνιών; Άλλοι δήμοι είναι περισσότερο ευαίσθητοι από τους άλλους; Φταίνε οι επίτροποι οι οποίοι αδιαφορούν για τις ευπαθείς ομάδες και για το ότι αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τις πλειοψηφίας των ΑΜΕΑ;

Είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει μία ημερομηνία σε όλη την επικράτεια στην οποία θα πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων για να σταματήσει αυτή η αγωνία και οι ερωτήσεις των ΑΜΕΑ πότε θα μπουν τα λεφτά και γιατί ο ένας δήμος πλήρωσε και ο άλλος όχι;

Τι χρειάζεται για να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να κάνουν την ζωή ευκολότερη στις ευπαθείς ομάδες, μία ημερομηνία όπως μία υπογραφή στο έγγραφο που αναφέρουμε ποιο πάνω!

Μία ημερομηνία για όλους πόσο δύσκολο είναι να δώσουν τέλος στην αγωνία;

Θα παρακολουθήσουμε μέχρι και τον τελευταίο δήμο πότε θα πληρώσει και εκτός την αιτιολογημένη καθυστέρηση του δήμου Παλαιού Φαλήρου θα επανέλθουμε για την αναλγησία των άλλων γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει η πρόνοια σημαντική για τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, από τα ποιο απλά όπως μία ενιαία ημερομηνία πληρωμής προνοιακών επιδομάτων έως την περίθαλψη τις εξετάσεις και τα φάρμακα.




3 σχόλια :

  1. ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝΕ.ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΟΥΝΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΥΤΗΣΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ!ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΕ ΠΙΟΥΣ ΛΕΤΕ?ΣΕ ΕΦΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ?ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΗΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΘΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ.ΝΤΡΟΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θεωρείται αιτιολογημένη η καθυστέρηση του δήμου Παλαιού Φαλήρο επειδή δεν ξέρουν πότε θα υπογράψει ο επίτροπος, τότε κάθε καθυστέρηση είναι αιτιολογημένη. Τι αιτιολογία είναι αυτή? Αυτό είναι σκηνή από βιβλίο του Καφκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαστε στο 2017 και ακομα τα ιδια με τισ ημερομηνιεσ η αθηνα εχει πληρωθει απο της 12 και εμεις ακομα περιμενουμε ντροπηηηη μονο να κλαιγεται ξερει ο κυριος χατζηδακης οτι δεν εχει ο δημος λεφτα και να ζηταει δωρεες απο τους πολιτες και να πηγαινουνε στα σπιτια τους
    τα τροφιμα και αλλα και οχι σε αυτος που εχουν αναγκη αισχοςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή