Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Μπορεί ο Τραμπ να γίνει ηγέτης;


Ο Τραμπ πέτυχε τον στόχο του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές. Τώρα θα πρέπει να αποδείξει τις διπλωματικές του ικανότητες, εκτιμά ο Μίοντραγκ Σόριτς από τη Deutsche Welle.

Τελικά η νίκη ήρθε απρόοπτα ακόμη και για τον ίδιο τον Τραμπ. Μετά την επικράτησή του στις προκριματικές εκλογές στην Ιντιάνα, ο ηττημένος αντίπαλός του Τεντ Κρουζ αποσύρθηκε από την κούρσα. Ανακοίνωσε την παραίτησή του, δεν ανέφερε όμως σε καμία στιγμή τον Τραμπ. Ο Κρουζ είναι πληγωμένος και πικραμένος. Στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον του ιδίου αλλά και της οικογένειάς του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ έκανε έναν πολιτικό του αντίπαλο εχθρό. Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ανησυχεί μήπως κάποιος από αυτούς τον εκδικηθεί.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβρη. Η πρώτη του αποστολή θα είναι να ενώσει την διχασμένη παράταξη. Ο αμερικανικός προεκλογικός αγώνας μετρά ήδη περίπου δέκα μήνες. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών πάντως εξελίσσεται πολύ διαφορετικά απ' ότι προέβλεψαν ακόμη και οι εμπειρότεροι ειδικοί. Κανείς δεν περίμενε το προηγούμενο καλοκαίρι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί διέθεταν μεγάλα ονόματα υποψηφίων, μεταξύ αυτών επιτυχημένοι, έμπειροι κυβερνήτες και γερουσιαστές. Πολιτικοί με γεμάτα εκλογικά ταμεία, τη στήριξη της ηγεσίας της παράταξης και της πολιτικής ελίτ της χώρας.

Η στήριξη των ψηφοφόρων

Παρ' όλα αυτά οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τον Τραμπ. Έναν ουτσάιντερ. Έναν, που δεν κατείχε ποτέ κάποιο δημόσιο αξίωμα. Έναν δισεκατομμυριούχο και σταρ των ριάλιτι σόου. Οι ψηφοφόροι θέλουν τα πάντα εκτός από πολιτικούς.

Το μήνυμα του Τραμπ για την διεφθαρμένη ελίτ έπιασε, όπως και η κατηγορία του ότι η Ουάσινγκτον ευθύνεται για την οικονομική πτώση της μεσαίας τάξης. Ο Τραμπ μιλάει τη γλώσσα του απλού πολίτη. Μιλάει ελεύθερα. Οι οπαδοί του τον πιστεύουν και κυρίως θέλουν να τον πιστέψουν. Αντίθετα, η Χίλαρι μπορεί να γνωρίζει πολύ καλά όλα τα δεδομένα και τους αριθμούς, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει χωρίς γραπτό κείμενο. Σχεδόν κανείς δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένος για την δουλειά στον Λευκό Οίκο όσο εκείνη. Όμως η Χίλαρι έχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Οι αμερικανοί δεν την συμπαθούν. Εν αντιθέσει με τον σύζυγό της, η ίδια δεν είναι φυσικό πολιτικό ταλέντο.

Από εδώ και πέρα πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ο φασαρτζής Τραμπ θα μεταλλαχτεί σε άνθρωπο της πολιτικής και πώς θα προσεγγίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους που μέχρι τώρα δεν τον δέχονται σε ποσοστό 70%. Τι θα υποσχεθεί ο Τραμπ στους Αφροαμερικανούς και τους πολίτες με λατινοαμερικανικές ρίζες που δεν τον δέχονται κατηγορηματικά; Ο προεκλογικός αγώνας στην Αμερική θα έχει ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου