Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα



Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Στην ιστορική αυτή επίσκεψη του στη Χιροσίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945. Σκοπός του αμερικανού προέδρου είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους 210.000 και πλέον Ιάπωνες που σκοτώθηκαν από την πυρηνική φωτιά.

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στα χρονικά.

Στις 6 Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριξε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα στα χρονικά της ανθρωπότητας, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έριξε και άλλη βόμβα στο Ναγκασάκι. Η χρήση αυτού του όπλου, αποτέλεσμα του Σχεδίου Μανχάταν που εκπονείτο με άκρα μυστικότητα επί χρόνια, θα οδηγούσε στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου