Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

«Οχι» στην Αγκυρα για τον Ελληνα πιλότο




Αρνητική υπήρξε η απάντηση από τις ελληνικές δικαστικές αρχές στο αίτημα που απέστειλε εισαγγελέας της Αγκυρας, ζητώντας δικαστική συνδρομή για την κίνηση δικαστικής διαδικασίας σε βάρος πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τον οποίον οι τουρκικές αρχές εμπλέκουν σε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 1996.

Το αίτημα των δικαστικών αρχών της γείτονος έφθασε, σύμφωνα με πληροφορίες, προ διμήνου στο αρμόδιο τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας της Αθήνας, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Αμέσως κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και απεστάλη έγγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να κριθεί αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος δικαστικής συνδρομής ασκεί ή ενδέχεται να ασκήσει στο μέλλον επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τη γείτονα. Μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς την Εισαγγελία της Αθήνας, όπου διατυπωνόταν σαφής θέση επί του ερωτήματος, συνεκλήθη το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Με απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνεκτίμηση όλων των στοιχείων της υπόθεσης, οι δικαστές γνωμοδότησαν υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής, κλείνοντας έτσι τη δικαστική διαδικασία και δίδοντας αρνητική απάντηση στις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Οι τουρκικές αρχές ζητούσαν τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για να κινήσουν διαδικασίες αποζημιώσεων για την πτώση του αεροσκάφους, εξαιτίας της οποίας είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης Νάιλ Ερντογάν και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί. Το θέμα ανακίνησαν οι συγγενείς του νεκρού πιλότου.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου