Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Κάνουν «μπαλάκι» όσους ζουν με μισθούς πείνας μετά τα εξωφρενικά εκκαθαριστικά


Φόροι 26% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 75% σε όσους παίρνουν μισθό και τόκους - Φοιτήτρια με εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015 έλαβε εκκαθαριστικό ύψους 807 ευρώ

Από τον Άννα στον Καϊάφα σέρνει το υπουργείο Οικονομικών όσους έκαναν το λάθος και δούλεψαν το 2015 για να βγάλουν ένα πενιχρό εισόδημα. Το σύστημα Taxis τους καταλογίζει να πληρώσουν τεράστια (για τα δεδομένα αυτών των ανθρώπων) ποσά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει πως ... θα κοιτάξει το θέμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λέει πως δεν φταίει το Taxis αλλά ο νόμος που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, ενώ οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια εκκαθαριστικά.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε χιλιάδες άνεργους, φοιτητές, νοικοκυρές και γενικότερα υποαπασχολούμενους πολίτες με πενιχρά εισοδήματα, που καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικά ποσά φόρων για τεκμήρια και χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ με 26%, σαν αν ήταν ... επιχειρηματίες, παρά τις απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Άνθρωποι με εισοδήματα 3.000, 4.000 και 5.000 ευρώ φορολογούνται σαν... επιχειρηματίες και καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά στην Εφορία, καθώς όπως τελικά αποδεικνύεται το αυτοματοποιημένο σύστημα κρύβει τεράστιες παγίδες για χιλιάδες φτωχούς πολίτες.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκκαθάρισης το οποίο χειρίζονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, υπολογίζει υπέρογκα ποσά φόρων σε όσους είχαν την... ατυχία να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2015 εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών, από περιστασιακή απασχόληση. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η ΓΓΔΕ προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Με λίγα λόγια χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν ξαφνικά να πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και να καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.

...στη μέση οι φορολογούμενοι

Την ύπαρξη του προβλήματος δεν αρνήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης που μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.

Από την άλλη όμως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει το Taxis για τα εκκαθαριστικά, αλλά ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και αφήνει «στα κρύα του λουτρού» όσους παίρνουν ένα πολύ χαμηλό μισθό.

Συγκεκριμένα λέει πως ο νόμος 4330/2015 που ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και μετά, λέει ότι μόνον εάν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα αποκλειστικά και μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα) και εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή
εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα που προκύπτει από ενοίκια, τόκους κλπ, τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων δεν φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά με εκείνη για επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο με 26% κλπ. Συνεπώς, λέει η ανακοίνωση, οι εκκαθαρίσεις γίνονται σωστά και δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στα εκκαθαριστικά του TAXIS.

Τι πραγματικά συμβαίνει

Έτσι προκειμένου για ένα φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 45,5%.

Για παράδειγμα:

Φοιτήτρια, σύμφωνα με την εφημερίδα, απέκτησε το 2015 εισόδημα από ενοίκια 1.200 ευρώ. Το 2015 εργάστηκε για ένα μήνα το καλοκαίρι και απέκτησε εισόδημα 316 ευρώ. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά της ήταν, δηλαδή, μόλις 1.516 ευρώ, αλλά τα ενοίκια που εισέπραξε ήταν τετραπλάσια από τα 316 ευρώ που δήλωσε πως πήρε σαν αμοιβή για την εργασία της.

Όταν προχώρησε στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το TAXIS της καταλόγισε φόρο προς πληρωμή 807,22 ευρώ υπολογίζοντας ως φορολογητέο εισόδημα το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός προέκυψε, επειδή το σύστημα υπολόγισε επί της πρόσθετης διαφοράς τεκμαρτού εισοδήματος των 1.484 ευρώ φόρο με συντελεστή 26% και στη συνέχεια πρόσθεσε και προκαταβολή φόρου 75%.

Δηλαδή καταλόγισε επί της πρόσθετης διαφοράς τεκμαρτού εισοδήματος ποσό φόρου 675,22 ευρώ. Στο ποσό αυτό πρόσθεσε και τον φόρο επί του εισοδήματος των 1.200 ευρώ από ενοίκια, τον οποίο υπολόγισε κανονικά με συντελεστή 11%, στο ποσό των 132 ευρώ, οπότε ο συνολικός «λογαριασμός» έφθασε τα 807,22 ευρώ. Επί του εισοδήματος των 316 ευρώ δεν υπολόγισε φόρο, καθώς το εξέλαβε ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο είναι πολύ χαμηλό και αφορολόγητο.

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ

Με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής:

Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013(ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS.



Πηγή : newmoney.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου