Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σε κατάσταση αποσύνθεσης η Βενεζουέλα, σε παραλήρημα ο Μαδούρο



Σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου, να σταματήσει η επίθεση εναντίον της χώρας του

Η Βενεζουέλα φλέγεται... Παιδιά αφήνουν την τελευταία τους πνοή από ασιτία. Οι πολίτες στο Καράκας και στις άλλες μεγάλες πόλεις λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Άνθρωποι σκοτώνουν ο ένας τον άλλον για ένα κομμάτι ψωμί. Άνθρωποι πυρπολούνται ζωντανοί από τους συμπολίτες τους μόνο στην ιδέα της κλοπής ελάχιστης ποσότητας αλευριού. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Την ίδια στιγμή, ο Μαδούρο εμφανίζεται σε κατάσταση πανικού, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες του κόσμου για βοήθεια, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για επίθεση που δέχεται η χώρα, αποκαλύπτοντας δε, πως ένα αμερικανικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο.

Μέσα στο παραλήρημά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, αν και πρώην οδηγός λεωφορείου, δείχνει να έχει χάσει το «τιμόνι» της διακυβέρνησης από τα χέρια του, καταφεύγει σε σενάρια συνωμοσίας και αόριστες κραυγές. Την Τρίτη το βράδυ, ο πρόεδρος της χώρας, σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου, να σταματήσει η επίθεση εναντίον της χώρας του. Με άλλα λόγια, ο Νικολάς Μαδούρο, μέσα στον πανικό του, ζήτησε βοήθεια από εκείνους που εμμέσως κατηγόρησε ότι πολεμούν τη Βενεζουέλα.

Στην ομιλία του από το Καράκας, ενώπιον υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων, αλλά κυρίως του διεθνή Τύπου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η πρωτοβουλία του αυτή να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο πηγάζει από την ανάγκη να «αντιπαλέψει τα ψέματα που γράφονται από τις παγκόσμιες ολιγαρχίες των ΜΜΕ εναντίον του και να αντισταθεί στην μιντιακή εκστρατεία εναντίον της χώρας του». «Στη Βενεζουέλα κρίνεται η τύχη της ειρήνης στη Λατινική Αμερική» είπε επισημαίνοντας ότι η χώρα του που επιθυμεί και προωθεί την διπλωματία της ειρήνης και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιλέγει το δικό της πολιτικο-οικονομικό μοντέλο.

Ο Μαδούρο τόνισε ότι «η Βενεζουέλα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής, πολιτικής και διπλωματικής επίθεσης, μίας συνωμοσίας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που έχει επίκεντρο την Ουάσινγκτον και ενεργεί με το σύνδρομο της ανωτερότητας και στόχο την επανάκτηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η γεωπολιτική του κόσμου δεν είναι είναι τίποτα άλλο από την κυριαρχία, κι όπου αυτή δεν μπορεί να υπάρχει επιβάλλεται η καταστροφή και το χάος», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη επίθεση έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά της Ισπανίας και του ισπανικού Τύπου για τα συκοφαντικά, όπως είπε, δημοσιεύματα εναντίον του και τη φασιστική τους εμμονή ότι ο Μαδούρο δεν θα τελειώσει τη θητεία του και ότι χάνει ολοένα και περισσότερο τη δύναμή του. Το μόνο που κάνει η Βενεζουέλα, μια χώρα που ξέρει από μάχες και αγώνες, είναι, όπως είπε, να διεκδικεί την ειρήνη, να παρακολουθεί και να καταγγέλλει.



Καταγγελία για εισβολή αμερικανικού αεροσκάφους

O πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι πραγματοποίησε μια εισβολή στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας την προηγούμενη εβδομάδα κι ανακοίνωσε ότι το Καράκας θα προβεί σε επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία.

«Οι αεροπορικές μας δυνάμεις, η πολεμική μας αεροπορία εντόπισε την παράνομη εισβολή με στόχο την κατασκοπεία, ενός Boeing 700 E-3 Sentry, εξοπλισμένου με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης» δήλωσε. Η Ουάσιγκτον, που διαψεύδει ότι επιχειρεί να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων που συγκλονίζουν τη Βενεζουέλα, διατύπωσε τη Δευτέρα την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.

Το E-3 Awacs Sentry είναι ένα αεροσκάφος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικής επιτήρησης, που χρησιμοποιείται ιδίως από τις ΗΠΑ, για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης εχθρικής δραστηριότητας από αέρος αλλά και να καθοδηγεί τις αεροπορικές δυνάμεις που διεξάγουν επιχειρήσεις αναχαίτισης ή επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος ζητά διάλογο της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση

Οι ΗΠΑ, με παρέμβαση ενός εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ζητά από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση, ώστε να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να οργανωθεί η παροχή βοήθειας προς τον κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωη, εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν, καθώς οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν.

Η μεγάλη αυτή κρίση ξεκίνησε όταν ο Μαδούρο θέλησε να χρεώσει την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας σε «ξένους δάκτυλους». Το 2015, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν 1.800.000 υπογραφές, προκειμένου να εκπέσει ο Μαδούρο του αξιωμάτός του. Τότε, κυρήχθηκε η χώρα σε έκτακτη ανάγκη και επιβλήθηκε δελτίο στο πετρέλαιο, τα τρόφιμα και τα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Το δημοψήφισμα εικάζεται πως θα διεξαχθεί μέσα στο 2016, αλλά ο Μαδούρο προφανώς επιχειρεί να το αποφύγει, επικαλούμενος «επίθεση από ξένες δυνάμεις στη χώρα», ώστε να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί στην εξουσία. Ο Μαδούρο δεν παραιτείται, η χώρα βυθίζεται στο χάος και άνθρωποι πεθαίνουν. Μία κατάσταση δραματική, η οποία ξεπερνά τα όρια της οικονομικής κρίσης και εισέρχεται στο επίπεδο του απόλυτου χάους και του πανικού, που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου