Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Στον αέρα η καταγραφή των μεταναστών στη Χίο -Τα «βρόντηξε» και έφυγε η Υπηρεσία Υποδοχής



ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Την απόφαση να αποχωρήσει από το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. έλαβαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με την αιτιολογία ότι η απουσία του κράτους σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα που επικρατεί στο κέντρο εδώ και έναν μήνα δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες για την καταγραφή και την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Έτσι από την Πέμπτη τα στελέχη της υπηρεσίας αποχώρησαν, αφήνοντας μέσα στο Κέντρο την Αστυνομία, τον Στρατό και τους 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Καραμανή, πλέον όσοι πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στη Χίο, απλά μεταφέρονται στην υποστηρικτική δομή της Σούδας χωρίς να καταγράφονται.

Από τα στοιχεία των αρχών προκύπτει ότι 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στη ΒΙ.ΑΛ. με ανώτατο όριο τα 1.100 άτομα ενώ ακόμη 1.100 άτομα φιλοξενούνται στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ.

Πρόβλημα και με τα κοντέινερ του ασύλου

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΑΛ. αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Κέντρο Κράτησης το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Αντιπολίτευσης Στέλιο Καμπούρη το πλέον σημαντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα 12 κοντέινερ που προορίζονταν για τη στέγαση των υπηρεσιών ασύλου, δεν μπορούν να τοποθετηθούν με δεδομένη την ανυπαρξία χώρου.

«Το σχεδιάγραμμα που υπήρχε απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων να πηγαίνει πολύ πίσω», εξήγησε ο ίδιος στον «π», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου αλλά και των συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτό. 




Πηγή: politischios.gr, iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου