Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Προσφυγικό και Αιγαίο στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν



Το προσφυγικό, η τουρκικές παραβιάσεις και το κυπριακό βρέθηκαν στην «ατζέντα» της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο πολιτικούς να συμφωνούν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η 45λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε «θερμό και εγκάρδιο» κλίμα. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι έχουν αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι διακινητές. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα προβλήματα που πρέπει και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν. 

Όσον αφορά στην κατάσταση στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν. 

Συνάντηση με και με την Α. Μέρκελ 

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για περίπου 40 λεπτά και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, συζητήθηκαν, όπως έγινε γνωστό η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε αισιοδοξία ότι το αυριανό Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

 Συναντήσεις με Αντόνιο Κόστα και Μάικλ Χίγκινς

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου