Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Al Jazeera: Είναι ο κόσμος πιο ασφαλής 5 χρόνια μετά τον θάνατο του Οσάμα;



Ποιο ήταν πραγματικά το πλήγμα που επέφερε η δολοφονία του Μπιν Λάντεν στην τζιχαντιστική τρομοκρατία, διερωτάται το Al Jazeera.

Σε μια ομιλία του, που φέρεται να ηχογραφήθηκε λίγο πριν το θάνατό του, πριν από πέντε χρόνια, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χαιρέτιζε τις αραβικές επαναστάσεις -αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «αραβική άνοιξη»- που ακόμα δημιουργούσαν αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και είχαν καταφέρει να ανατρέψουν τέσσερις παγιωμένες αραβικές δικτατορίες. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Al Jazeera -με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από το θάνατό του Μπιν Λάντεν- ο πρώην επικεφαλής της Αλ-Κάιντα δεν έζησε αρκετά για να επιχειρήσει να δείξει στον κόσμο πως σκεφτόταν να κεφαλαιοποιήσει τις αραβικές επαναστάσεις και να τις μετατρέψει σε μορφές εξάπλωσης του τζιχαντισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις, η άνοδος των ριζοσπαστικών ομάδων ήταν κατά ένα περίεργο τρόπο μία από τις ακούσιες συνέπειες της αποτυχίας των αραβικών εξεγέρσεων και της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράκ την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ.

Το χάος του θρησκευτικού φανατισμού

Σήμερα, με τις δημοκρατικές αποτυχίες της μετα-Αραβικής Άνοιξης, το Ισλαμικό Κράτος, που γεννήθηκε μέσα από την Αλ-Κάιντα και τα παρακλάδια της Αλ-Κάιντα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές εργάζονται ακούραστα για να προωθήσουν την ατζέντα του Μπιν Λάντεν. Το ερώτημα που ακόμη βρίσκεται στα χείλη πολλών είναι το κατά πόσο η κάθοδος στο χάος του θρησκευτικού φανατισμού ήταν η προφητεία και η φιλοδοξία του Μπιν Λάντεν ή μέρος της κληρονομιάς του.

Λίγο μετά την δολοφονία του Μπιν Λάντεν, την 1η Μαΐου 2011, και μετά από μια επιδρομή αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, η Αλ-Κάιντα εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «οι στρατιώτες του Ισλάμ θα συνεχίσουν την πορεία του ακούραστα [...] Ο Σεΐχης Οσάμα δεν έχτισε μια οργάνωση που θα πεθάνει με το θάνατό του και να εξαφανιστεί με την αναχώρησή του»

Ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που έβαλε τέλος στη ζωή του Μπιν Λάντεν δεν θα βάλει τέλος στον πόλεμο εναντίον της Αλ-Κάιντα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Αλ-Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει επιθέσεις εναντίον μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είχε δηλώσει ο Ομπάμα στην περίφημη εκείνη ομιλία του.

Τα «παιδιά» του Οσάμα Μπιν Λάντεν 

Σε κάθε περίπτωση η δολοφονία του Μπιν Λάντεν οδήγησε σε μια σειρά από εικασίες σχετικά με το μέλλον των ριζοσπαστικών ομάδων και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει ο θάνατός του στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική στον κόσμο γενικότερα.

Παρά τις διακηρύξεις της αμερικανικής ηγεσίας ότι επρόκειτο για μια νίκη και μια κρίσιμη καμπή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας », πολλοί ειδικοί είχαν θεωρήσει ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας συμβολικός μόνο θρίαμβος.

Όπως είχαν ισχυριστεί τότε, πριν ακόμη το θάνατο του Μπιν Λάντεν, βρισκόταν σε εξέλιξη μια δραστική στροφή μακριά από τον πυρήνα της ηγεσίας της Αλ Κάιντα προς τα αποκεντρωμένα παρακλάδια της και άλλες ομάδες. 

Η Αλ-Κάιντα -σημείωναν- είχε μεταλλαχθεί σε μια οργάνωση βασισμένη στην τοπική τζιχάντ και όχι σε μια κεντρική διοίκηση. Από το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη μέχρι τη Γαλλία, τη Σομαλία, την υποσαχάρια Αφρική, το Βέλγιο και την Τουρκία, τα ίχνη της κληρονομιάς του Μπιν Λάντεν ήταν πολλά, σημειώνει το Al Jazeera. 

Ενάντια στις προβλέψεις των δυτικών αξιωματούχων, η επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Μπιν Λάντεν δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για τις υπάρχουσες ριζοσπαστικές ομάδες ή τους επίδοξους τζιχαντιστές που επικαλούνται την ιστορική πραγματικότητα του χάσματος μεταξύ της Δύσης και του μουσουλμανικού κόσμου, ενός χάσματος που έσπευσε να εκμεταλλετεί ο Μπιν Λάντερν και να το θέσει στη διεθνή ημερήσια διάταξη.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν ήταν ίσως μια εξαιρετική διαφήμιση για την ικανότητα της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης πάνω στη γη, σημειώνει το Al Jazeera και καταλήγει: Ωστόσο, παρότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, ο κόσμος εξακολουθεί να ζει κάτω από τη σκιά του και υπό το φόβο του ριζοσπαστικού τζιχαντιστικού κινήματος του οποίου ηγήθηκε. Και τούτο, διότι όπως αποδείχθηκε, ο ρόλος του ως πηγή έμπνευσης για τους τζιχαντιστές είναι πολύ πιο σημαντικός από την όποια επιτελική ή επιχειρησιακή διοίκηση προσέφερε.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου