Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Τουρκία: Σώθηκαν 27 ανήλικα κορίτσια πριν γίνουν νύφες



Ειδική τηλεφωνική γραμμή του δημαρχείου του Γκαζιαντέπ απέτρεψε τους γάμους - Οι επισκέψεις των αξιωματούχων στις οικογένειες των παιδιών φοβίζουν τους γονείς

Οι αριθμοί συγκλονίζουν: Περισσότερα από 230.000 ανήλικα κορίτσια έχουν γίνει νύφες από το 2010 στην Τουρκία. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικού Προγραμματισμού 232.313 παιδιά έχουν αναγκαστεί να παντρευτούν ενηλίκους τα τελευταία έξι χρόνια, παρότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος.

Σε μία προσπάθεια να αποτραπούν οι αναγκαστικές και παράνομες αυτές ενώσεις που τις περισσότερες φορές οδηγούν στο θάνατο των παιδιών, καθώς τα κορίτσια καταλήγουν έπειτα από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους, λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή που βοηθά τα παιδιά.

Χάρη, λοιπόν, στην τηλεφωνική γραμμή «Child Brides Call Center», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημαρχείου της επαρχίας Γκαζιαντέπ, απετράπησαν 27 γάμοι με ανήλικα κορίτσια. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου Φάτμα Σαχίν στην εφημερίδα Milliyet, τα κορίτσια σώθηκαν έπειτα από κλήσεις φίλων τους στο τηλεφωνικό κέντρο. Μετά την ειδοποίηση, ειδικοί πραγματοποιούν επισκέψεις στα σπίτια των παιδιών και συνομιλούν με τους γονείς των κοριτσιών προσπαθώντας να τους αλλάξουν γνώμη για το γάμο.  

«Οι περισσότερες οικογένειες ζουν φτωχικά. Το ποσοστό εκπαίδευσης σε κάποιες από αυτές τις οικογένειες είναι πολύ χαμηλό», δήλωσε η δήμαρχος. 

«Πολλές από τις γυναίκες είναι αγράμματες ή έχουν τελειώσει το Δημοτικό. Οι περισσότερες από τις οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και λειτουργούν με τη λογική ότι θέλουν να ελαττώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται τροφή στο σπίτι, άρα παντρεύουν το κορίτσι», πρόσθεσε η Σαχίν, διευκρινίζοντας πως τα κορίτσια που σώθηκαν είχαν ηλικία από 12 ως 17 ετών. 

Η δήμαρχος πρόσθεσε πως στις οικογένειες αυτές επικρατούσε μία επίπλαστη αίσθηση τιμής και συντηρητισμού, στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα για την απόφαση των γονιών να παντρέψουν τα κορίτσια σε τόσο μικρή ηλικία. 

Όσο για τον τρόπο που οι ειδικοί καταφέρνουν να τους αποτρέψουν τελικά από το να παντρέψουν τις κόρες τους, η δήμαρχος εξήγησε πως αυτές οι οικογένειες νιώθουν ότι αξίζουν όταν τους επισκέπτονται αξιωματούχοι, επομένως πείθονται εύκολα και έτσι λένε «όχι» στο γάμο.

«Κάποιοι από αυτούς φοβούνται από τις επισκέψεις και ο φόβος τους διευκολύνει ώστε να εγκαταλείψουν την ιδέα του γάμου», συμπλήρωσε η Σαχίν, τονίζοντας ωστόσο ότι η ψυχολογία των 27 κοριτσιών είναι πολύ κακή.

«Η πνευματική κατάσταση των κοριτσιών που τα πήραν από το σχολείο για να τα παντρέψουν ήταν πολύ κακή. Όλα είναι κλειστά και δεν εκφράζονται ελεύθερα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι πολύ υψηλή. Οι περισσότερες δεν μπορούν να σχηματίσουν δύο φράσεις καθώς ξεσπούν σε κλάματα. Έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στο σχολείο και όχι να παντρευτούν», είπε η δήμαρχος. 



Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου