Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

«Κόβει» τα πανηγύρια ο Σόιμπλε: Μέτρα για το χρέος από το 2018 και αν...




Αισιοδοξία στο Βερολίνο για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου - «Πάγος» ωστόσο στις... μεγάλες προσδοκίες της Αθήνας για το χρέος

Μπορεί να έχει ήδη εκφράσει την αισιοδοξία του για συμφωνία των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «ερμηνεύοντας» τις αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου, επιμένει να παραπέμπει για μετά το 2018 τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι, αν το 2018 υπάρξει ανάγκη, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα για το χρέος» ανεφέρε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Μάρτιν Γιέγκερ.

Έδωσε έτσι συνέχεια στις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο χερ Σόιμπλε, χθες βράδυ, όταν εκτόμησε ότι «τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η Handelsblatt, σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, «θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου».

Στην ίδια «γραμμή», ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είπε ότι θεωρεί εφικτή την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εφόσον έχουν ως τότε ολοκληρωθεί και οι εκκρεμούσες νομοθετικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γα το χρέος, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.

Και εξήγησε: «Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι, αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου