Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Γιατί "άσπρισαν" οι Κινέζοι της Cosco



Του Γιώργου Κράλογλου

Τέτοια παράσταση ούτε ο καραγκιόζης θα έστηνε. Στο Μαξίμου, ο Τσίπρας με ολόγυρά την Cosco  πλέκει το εγκώμιο ιδιωτών επενδυτών και ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί της επενδυτικής του πολιτικής απέχουν από την παρουσίαση του επενδυτή Cosco στον ΟΛΠ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Δρίτσας επιμένει για κρατικό ΟΛΠ!!! Και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, του 2015, αποκαλούν  προδότη... τον ΣΥΡΙΖΑ του 2016.

Αυτή την αριστερή κυβερνητική καρικατούρα (που απέχει από εκδηλώσεις επενδυτών και επενδύσεων εξασφαλίζοντας... το άλλοθι "...εγώ, σύντροφοι, δεν πήγα στην Cosco") προσπαθεί να ξελασπώσει (με τις ευλογίες του Τσίπρα) ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και γι' αυτό Δρίτσας και Σπίρτζης ζητάνε το κεφάλι του...

Ο κορυφαίος της λαϊκής αριστεράς κομισάριος Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας αρνείται να παραστεί στην παρουσίαση της συμφωνίας που υπέγραψε... και δηλώνει (χθες στο MEGA) ότι "...η διαδικασία πώλησης δεν τελείωσε...". 

Προαναγγέλλει, με τις ίδιες δηλώσεις, τη δημιουργία κρατικού ΟΛΠ (προφανώς ανταγωνιστικού της Cosco). Και μας αποκαλύπτει (είναι περίεργο... που μας τα έκρυψε ο Τσίπρας) ότι "...η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, και όχι για την ανάπτυξη του λιμένα”. 

Μας λέει δηλαδή με νόημα και σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό του που άλλα είπε στην Cosco, να κάνουμε υπομονή με τους Κινέζους της Cosco γιατί ο κρατικός ΟΛΠ (όπως τον ξέραμε...) θα επιστρέψει.

Για να πείσει μάλιστα (όσους πείθονται) για αυτά που δήλωσε απέφυγε την προσωπική επαφή με τους Κινέζους και την επένδυσή τους την οποία μάλλον παραδίδει στις ευθύνες του λαού καθώς ο ίδιος νίπτει τας χείρας του...

Στο ίδιο μήκος κύματος και αριστερός, με το καρφιτσωμένο χαμόγελο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που σνομπάρισε την εκδήλωση μιας και δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι διάβολο θα κάνουν οι Κινέζοι της Cosco στο πρώτο λιμάνι της χώρας. 

Αλλά και ο πονόψυχος... για τις καθαρίστριες υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δεν βρήκε κανένα ενδιαφέρον να παραστεί στην εκδήλωση των Κινέζων και να φροντίσει να μάθει κάτι για προσλήψεις. 

Ομοίως και ο σύντροφος υπουργός Υποδομών Σπίρτζης που δεν έκρινε σκόπιμο να πληροφορηθεί τι σκοπεύουν να κάνουν οι Κινέζοι στις υποδομές.

Βεβαίως ουδείς περίμενε ότι δεν θα αντιδρούσε... και ο "αγωνιστής" υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης (βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο Λαφαζάνης) με αδιαφορία για την νέα επένδυση. 

Αυτή είναι η αριστερή κυβέρνηση που υπόσχεται στο λαό επενδύσεις για καλύτερες ημέρες με δουλειές σε 1.500.000 άνεργους, επιστροφή κάπου 250.000 επιστημόνων και επαγγελματιών που μετανάστευσαν μετά το 2009. Και επαναπατρισμό 6.000 ελληνικών επιχειρήσεις από Βουλγαρία, Κύπρο, Αλβανία, και Σκόπια.

Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζονται, μέχρι το 2022, επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ (για συντήρηση αυτών που λειτουργούν) και 100 δισ. ευρώ για ανάκαμψη. 

Ο δε Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τα νούμερα (160 δισ. ευρώ αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις ) από τρεις εκθέσεις, Τραπεζών, ΣΕΒ και ΟΟΣΑ, που έχει στα χέρια του, όπως και ότι συμφωνούν στη συγκεκριμένη "συνταγή" η οποία αφορά μόνο την ανάκαμψη. 

Η σταθερή ανάπτυξη έχει άλλη συνταγή. Θέλει πρόσθετα "υλικά", μεγάλο μέρος των οποίων είναι η αποκρατικοποίηση, σε συνδυασμό με μείωση κρατικών δαπανών. Και η εφαρμογή μακρόχρονης, σταθερής, φορολογικής πολιτικής, αναπτυξιακού χαρακτήρα. 

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, οι δανειστές υποχρέωσαν τον Τσίπρα να υπογράψει, (ως προαπαιτούμενο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου) τις 26 αποκρατικοποιήσεις καταργώντας (παράλληλα) Οργανισμούς και συρρικνώνοντας υπηρεσίες. 

Στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλου, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ (μερικώς) και όλων των λιμανιών έχει βάλει την υπογραφή του ο Αλέξης Τσίπρας και έχει αναθέσει τις πωλήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ . 

Εξ ου και η δήλωση του προέδρου Πιτσιόρλα ότι "οι συμφωνίες ΟΛΠ και αεροδρομίων και γενικά οι ιδιωτικοποιήσεις τηρούν την γραμμή της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ". Δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα στους "θεατρίνους" του τσίρκου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί όσοι είναι σε θέση να καταλαβαίνουν έχουν πεισθεί ότι μοναδικός δρόμος επενδύσεων στην αριστερή Ελλάδα είναι οι συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις με παράλληλες επενδύσεις. Οι άλλες (με ιδιωτικά κεφάλαια 160 δισ. ευρώ, μεταξύ 2016 -2022) είναι, όσο έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ανέκδοτο ,περισσότερο ξεκαρδιστικό και από εκείνο του Μάρδα με τους πρόσφυγες επενδυτές.



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου