Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Δείτε με ποιες προϋποθέσεις θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους οι άποροι από τα ιδιωτικά φαρμακεία




Η αποζημίωση των φαρμακοποιών για τα φάρμακα που θα δίνουν χωρίς συμμετοχή στους άπορους πολίτες, είναι ένα παζλ που πρέπει να λύσουν αρκετές φορές για να το εμπεδώσουν και να μην υπάρξουν προβλήματα… Δείτε πως…

Καταρχάς, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αρμόδιοι για την συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους (άποροι)είναι αποκλειστικά και μόνο γιατροί των δημόσιων δομών ενώ χορηγούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αποζημιώνονται στους δικαιούχους μόνο αυτά που περιλαμβάνονται στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων.

Εξάλλου, απαραίτητη είναι η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής για δικαιούχο του Νόμου 4368/2016, ενώ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Προϋποθέσεις συνταγογράφησης-συμμετοχές: Για τους δικαιούχους που διαθέτουν ΑΜΚΑ και νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής καθώς και για τους δικαιούχους της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Επίσης αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή: "Μέχρι την έκδοση σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συμμετοχή και μέχρι την 1η Ιουνίου 2016 για τους ανωτέρω ασφαλισμένους ισχύουν, αναφορικά με τις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών σε ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά με βάση την αναγραφόμενη διάγνωση".

Υποβολή λογαριασμών φαρμακείων:

- Οι συνταγές θα υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς κάθε μήνα (στις ίδιες ημέρες και στα ίδια σημεία υποβολής των συνταγών των ασφαλισμένων) στον ίδιο φάκελο, αλλά σε ξεχωριστό πακέτο.

- Δεν απαιτείται η υποβολή διαφορετικής συγκεντρωτικής κατάστασης για αυτές τις συνταγές

- Απαιτείται η έκδοση ξεχωριστού τιμολογίου με το αιτούμενο ποσό. Οι συνταγές εμβολίων και φαρμάκων δεν διαχωρίζονται και τιμολογούνται μαζί στο ίδιο τιμολόγιο,

-Από τους δικαιούχους του Νόμου 4368/2016 γίνεται η παρακράτηση της νόμιμης συμμετοχής, αλλά και τους ενός (1) ευρώ ανά συνταγή με βάση τα όσα προβλέπονται και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

-Οι συνταγές θα ελέγχονται αυτοτελώς στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών παράλληλα με τον κανονικό λογαριασμό ΕΟΠΥΥ και εκδίδεται ξεχωριστό ένταλμα.

- Το ποσό που αφορά στην κάλυψη των δικαιούχων συνυπολογίζεται στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και στο clawback.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου