Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Άκαρπες οι προσπάθειες μετακίνησης των προσφύγων από τον Πειραιά δεν θέλουν να φύγουν


Δεν φαίνεται προς το παρόν να πείθονται οι μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν στελέχη στην πύλη Ε2, ουδείς έδειξε πρόθυμος να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει από το σημείο, όπου ήδη βρίσκεται ένα πούλμαν, το οποίο αν γεμίσει τελικά θα αναχωρήσει με προορισμό την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ο διοικητής του Α' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου, πλωτάρχης Αριστοτέλης Γιαννιώτης, με τη βοήθεια μεταφραστή κάλεσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να μαζέψουν τις σκηνές τους, καθώς, όπως ανέφερε, το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι μόνιμη δομή φιλοξενίας και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένο κέντρο αλλού.

Πρόσφυγας σε αναπηρικό καροτσάκι, μιλώντας στον διοικητή του πρώτου λιμενικού τμήματος, κατήγγειλε ότι ένας ομοεθνής του, τού είπε ότι αν μετακινηθεί σε κέντρο φιλοξενίας και δεν του αρέσει ο χώρος δεν θα τον αφήσουν να φύγει και μπορεί να τον απειλήσουν. 

Ο κ. Γιαννιώτης είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η ελληνική πολιτεία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, τα κέντρα που δημιουργεί να γίνουν όσο το δυνατόν με καλύτερες υποδομές.

Την ίδια ώρα, ένας Αφγανός μετανάστης με ντουντούκα ζητούσε από τους πρόσφυγες και τους ομοεθνείς του να διαδηλώσουν φωνάζοντας «ανοίξτε τα σύνορα».

Ανάλογη προσπάθεια ενημέρωσης από το λιμενικό σώμα έγινε το πρωί και σε μετανάστες και πρόσφυγες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1.

Αφγανοί ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού ότι ομοεθνείς τους που «απέδρασαν» από τις οργανωμένες δομές, τους είπαν ότι εκεί είναι χειρότερα και να μείνουν στο λιμάνι. Το ίδιο γεγονός ανέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες και στην πύλη Ε2.

Την Πέμπτη περίπου 700 άτομα, που δεν μπήκαν στα λεωφορεία, μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση εν όψει Πάσχα.

Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν την Πέμπτη σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα των αρχών προς τους πρόσφυγες αναφέρει: «Είναι καλό για εσάς να φύγετε ειρηνικά. Είναι υποχρεωτικό να φύγετε με τις σκηνές. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι hot spot. Η προσωρινή διαμονή τελείωσε».

«Είμαστε κουρασμένοι, ανοίξτε τα σύνορα» απαντούν οι πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι διακινείται σημείωμα στα αραβικά και τα φαρσί, το οποίο κατά άλλους καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον επίσημο μεταφραστή του λιμενικού στην πύλη Ε-2 έλεγε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει πούλμαν για να πάρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από εδώ στην Αθήνα με προορισμό τα βουνά. Μην πάτε και μην μπαίνετε μέσα στο λεωφορείο. Να μείνετε σταθερά στις θέσεις σας εδώ στον Πειραιά για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά θα πολεμήσουμε για τη ζωή μας και την ελευθερίας μας.»


Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ετοιμάσει δικό του φυλλάδιο, γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί) το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται από τη Δευτέρα στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Με αυτό, οι αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν στους πρόσφυγες την εικόνα που υπάρχει για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας και τη διαδικασία του ασύλου. Καλεί τους πρόσφυγες να εμπιστευθούν τις αρχές και όχι τους διακινητές και ζητά να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας το συντομότερο. Ξεκαθαρίζεται, δε, σε λίγες ημέρες το λιμάνι θα αδειάσει.

Το φυλλάδιο του υπουργείου Ναυτιλίας:


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ 50 προκάτ οικίσκους για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.668 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2. Σε όλη τη χώρα βρίσκονται 52.666 πρόσφυγες.

Το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό «Αριάδνη» μεταφέροντας 22 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και το «Superfast XII» με δύο πρόσφυγες από Κω.

Στις 11:35 το βράδυ της Πέμπτης  κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 25 πρόσφυγες από τη Σάμο.



Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου