Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μέτρα από τον ΕΟΦ λόγω έλλειψης φαρμάκων



Σε προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 σκευασμάτων στα οποία καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Μεταξύ αυτών των σκευασμάτων είναι γνωστές ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά, αντιεπιληπτικά και στατίνες για τη χοληστερίνη.

Στην απόφασή του ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, τονίζοντας ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Υπενθυμίζει δε, ότι η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, επίσημα στοιχεία ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά θα προσκομίσει τη Δευτέρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ο Σύλλογος ήδη έχει προχωρήσει από τις 8 Απριλίου 2016 στην επίδοση εξώδικου διαμαρτυρίας προς την εταιρεία AMGEN Ελλάς ΕΠΕ για το θέμα της έλλειψης του φαρμάκου Prolia.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου