Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Κρ. Λαγκάρντ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν



Μπορεί να υπερασπίζεται τις επιτυχίες της στα χρόνια που διοικούσε τη Baker & McKenzie, μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες στο ν κόσμο ή όταν κρατούσε το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας ή τη δεύτερη πενταετή θητεία της στα ηνία του ΔΝΤ, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται τα λάθη της. Και σε αυτά, συνυπολογίζεται η περίπτωση της Ελλάδας που έγινε αποδέκτης μιας ιδιαίτερα σκληρής μεταχείρισης.

Όπως αναφέρει σε εκτενή της συνέντευξη στο Bloomberg και σε ερώτηση του John Micklethwait, για το ποια λάθη έγιναν με την Ελλάδα, εκείνη αναγνωρίζει ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. «Όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ, υποτιμήσαμε τον αντίκτυπο μερικών από τα μέτρα που εισηγηθήκαμε. Αντιθέτως, υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να δεχτεί και να αναλάβει τα μέτρα που χρειάζονται, γιατί πηγαίναμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη κ.ο.κ. και πάντα έλεγαν: "δεν είναι αυτό το πρόγραμμά μας, δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις μας. Έχουν επιβληθεί από την Τρόικα', βάζοντας έτσι στο ίδιο σακί όλα τα μέλη της διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείσα για το ποιο σημείο της διαπραγμάτευσης βρήκε ιδιαιτέρως δύσκολο, η κα. Λαγκάρντ απαντά: «Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε διεθνή χρήματα από το σύνολο της Ευρωζώνης - ακόμα και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες – μέλη, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και που είχε παρουσιάσει λάθος τα οικονομικά στοιχεία της. Κάποιος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας όφειλε να πει ότι αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βλέπω σαν χρέος μας εδώ στο ΔΝΤ, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να εκτιμηθεί η πραγματικότητα των αριθμών, η πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να μετρήσουμε τις δυνατότητες που θα φέρουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η αξιοπιστία και η οικονομική κυριαρχία της χώρας αυτής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάθεται να κοιτάζει περιμένοντας απλά να διευθετηθούν τα προβλήματα.  Οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική ανασύσταση της χώρας τους».

Ερωτηθείσα αν περιμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, απαντά θετικά. «Δεν έχουμε τελειώσει με την Ελλάδα», απαντά, «και περιμένω ότι η τρέχουσα κατάσταση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος διερωτάται πώς έχει επηρεάσει ο πολιτικός λαϊκισμός τους προσωπικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ για το πώς θα χειριστούν το χάος που επικρατεί στο ευρώ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι πλέον δεν είναι πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης και σχολιάζει ότι οι τακτικές λαϊκισμού επηρέασαν περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο το ΔΝΤ.

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προγνωστικά για το ποιο κόμμα θα βγει. Πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πρέπει να έχουμε το νου μας στον λαϊκισμό, αλλά αυτός είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών», απαντά.



Πηγή : newmoney.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου