Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Κακός πληρώνουν ακόμα παράβολο για επανέλεγχο στις επιτροπές ΚΕΠΑ



Κώστας Βουκελάτος

Θυμάστε 29/9/2015 την εγκύκλιο που υπέγραψε ο σημερινός υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος ο οποίος συνέχισε το έργο του κύριου Στρατούλη;

Η εγκύκλιος αφορούσε Διευκρινήσεις, που αφορούν τον τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Μέσα στην διορθωτική κατά δήθεν των αδικιών των προηγούμενων τονιζόταν ότι καταργείται το παράβολο για τους επανελέγχους που κατέβαλαν έως σήμερα οι ανάπηροι!!!

Η εγκύκλιος υποτίθεται ισχύει αλλά παράβολο 46,14€ πληρώνει κάθε ΑΜΕΑ που επανεξετάζεται εκτός των απόρων και των ανασφάλιστων όπως γινόταν παλιά.

Αναφέρεται ίσως για να μπερδέψει ότι το παράβολο το πληρώνουν και όσοι δεν έχουν παραπεμπτικό από τον γιατρό τους κάτι φυσικά που δεν ισχύει αφού και για να επανεξεταστείς χρειάζεσαι βεβαίωση και παραπεμπτικό από τον θεράπων ιατρό σου οπότε ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει και τελικά πληρώνουν όλοι.

Τα παιδιά; Οι άνεργοι; Οι φοιτητές;  Οι έμμεσα ασφαλισμένοι που λόγω ανεργίας είναι στα βιβλιάρια των γονιών τους η των συζύγων τους; Όλοι αυτοί φυσικά και δεν πρέπει να πληρώνουν για να επανεξετάζονται και υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διόρθωνε την αδικία όπως αναφέρει και η εγκύκλιος αλλά δυστυχώς πληρώνουν κανονικά.

Φυσικά η νέα εγκύκλιος του 2015 δεν αναφέρει ούτε και ανέφερε ποτέ ότι θα πρέπει να είσαι άπορος και ανασφάλιστος για να μην καταλάβεις το παράβολο της επανεξέτασης, αυτό να ανέφερε η παλιά εγκύκλιος της Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, άρθρο 61 παράγραφος 5β του Νόμου 4144/2013 (ΦΕΚ 88Α΄/18- 4-2013). 

Η καινούργια εγκύκλιος διορθώνοντας δήθεν τις αδικίες αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι καταργείται το παράβολο για τους επανελέγχους που κατέβαλαν έως σήμερα οι ανάπηροι!!!

Ποιος δεν καταλαβαίνει τι δεν καταλαβαίνει;

Και γιατί αφού υπάρχει νέα εγκύκλιος γίνεται χρήση ακόμα της παλιάς προ τριετίας;

Δηλαδή οι πιστοποιημένοι που έχουν καταβάλλει το παράβολο για την πιστοποίηση θα πρέπει κάθε τρία χρόνια να το πληρώνουν και πάλι έτσι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε πριν, άλλα υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός πριν λίγους μήνες και άλλα γίνονται στην πράξη.

Άλλο η πρώτη επαφή για τα ΚΕΠΑ και η πρώτη πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας για τον δικαιούχο και άλλο κάθε τρία χρόνια να πρέπει για να επανεξετάζεσαι να ξαναπληρώνεις το παράβολο!!! Το πλήρωσες μία φορά και τέρμα έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται η εγκύκλιος οπότε κάθε επανεξέταση έχει συμπληρωμένο στον φάκελο σου, η στην ηλεκτρονική σου καρτέλα ότι το παράβολο πληρώθηκε.

Η εκμετάλλευση λοιπόν των ατόμων με ειδικές ανάγκες συνεχίζεται όπως και ο κάθε τρόπος αφαίμαξης τους με τον όποιο τρόπο αποφασίσει το κράτος.

Μια διευκρίνηση για να γλιτώσει πάρα πολύς κόσμος ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές που τα 46€ είναι απαραίτητα για όλους και ειδικά για τα ΑΜΕΑ πιστεύω ότι θα ήταν βοήθεια για τους επανεξεταζόμενους και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν με το κράτος οι οργανώσεις των ΑΜΕΑ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου