Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σωματοφύλακες του Ερντογάν χτύπησαν δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον



Επίθεση από τους σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκαν Τούρκοι δημοσιογράφοι, με κλωτσιές, σπρωξίματα και λεκτικές επιθέσεις την Πέμπτη ενώ προσπάθησαν να τους απαγορεύσουν την είσοδο από ομιλία του Τούρκου ηγέτη στην Ουάσινγκτον.

Πηγή προσκείμενη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Brookings δήλωσε στην Guardian πως έφτασαν στο σημείο να σκεφτούν την ακύρωση της εμφάνισης του Προέδρου μέχρι που παρενέβη η τουρκική πρεσβεία και έπεισε τους σωματοφύλακες να υποχωρήσουν.

Ο Αντέμ Αρσλάμ, δημοσιογράφος στην νέα φιλελεύθερη καθημερινή εφημερίδα «Özgür Düşünce» δήλωσε πως είχε προεγγραφεί για να παρακολουθήσει την ομιλία και βρισκόταν στο λόμπι του Brookings συνομιλώντας με τον διευθυντή επικοινωνιών της εξωτερικής πολιτικής Γκέιλ Σαλέφ. «Ενώ συνομιλούσαμε, ένας άνθρωπος του Ερντογάν ήρθε και με απείλησε ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να με πετάξει έξω» λέει ο δημοσιογράφος.

«Ο Γκέιλ τους είπε: 'Είναι δημοσιογράφος και τον προσκαλέσαμε'. Τότε οι σωματοφύλακες του Ερντογάν απάντησαν πως δεν τους νοιάζει και μου επιτέθηκαν σωματικά και λεκτικά. Με άρπαξαν και με έσπρωξαν έξω από το κτίριο και με ανάγκασαν να βγω στο δρόμο».

Ο Αρσλάν υποστηρίζει πως δέχτηκε περαιτέρω παρενοχλήσεις, αλλά τελικά το προσωπικό του Brookingsτου είπε ότι μπορούσε να μπει σε μια αίθουσα ακρόασης. Αλλά ακόμη και τότε, δήλωσε, οι σωματοφύλακες του Ερντογάν προσπάθησαν να τον απομακρύνουν για δεύτερη φορά, αλλά τους απομάκρυνε ένας Αμερικανός αξιωματικός ασφαλείας που του πρόσφερε προστασία.



«Με πλησίασε μιλώντας μου πολύ άσχημα. Ένας από αυτούς είπε: 'Θα σε σκοτώσουμε γιατί είσαι προδότης'. Νομίζουν ότι είμαι πράκτορας της CIA επειδή δεν είμαι υποστηρικτής του Ερντογάν» δήλωσε ο Αρσλάν.

Ο Αρσλάν, ένας δημοσιογράφος που έχει γράψει χιλιάδες άρθρα και δύο βιβλία και έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον για δύο χρόνια, δήλωσε πως είναι «πολύ θυμωμένος και απογοητευμένος» από το συμβάν. Πρόσθεσε πως ο ίδιος ήταν κάποτε οπαδός της κυβέρνησης αλλά μετά από το άρθρο του για μια υπόθεση διαφθοράς, έπεσε σε δυσμένεια και σήμερα θεωρείται «εχθρός».

Αυτή είναι η κατάσταση για τον τουρκικό Τύπο σήμερα, είτε στην Τουρκία είτε σε κάποια άλλη χώρα» δήλωσε ο Αρσλάν.

Μάλιστα, ένας από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν χτύπησε επίσης έναν Αμερικανό δημοσιογράφος που προσπαθούσε να κινηματογραφήσεις τις πράξεις τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή: Guardian, ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου