Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πρόκληση! Διώχνουν τους δημοσιογράφους από το λιμάνι για να ενημερώσουν τους πρόσφυγες!




Άκρως προκλητικός και με συμπεριφορά άλλων εποχών ο γ.γ. Μετανστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος αποφάσισε μετά από μήνες να επισκεφθεί το camp του Πειραιά για να πείσει τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον χώρο αλλά απαίτησε να μην καταγραφεί αυτό από δημοσιογράφους. Για να το διασφαλίσει μάλιστα αυτό έβαλε αστυνομικούς να περιορίσουν τους δημοσιογράφους για να μην κινούνται ελεύθερα στον χώρο.

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, βρέθηκε λοιπόν στην πύλη Ε3 και απαίτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν! Προκλητικά ο γ.γ. ζήτησε από τους δημοσιογράφους και τις κάμερες να αποχωρήσουν λέγοντας ότι είναι δημόσιος χώρος. «Δεν θα γίνει on camera. Ο χώρος είναι δημόσιος. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και από τις κάμερες και από τον κόσμο. Μια παράκληση. Είναι ευθύνη όλων μας και των media. Μην δω τους εαυτούς μας το μεσημέρι στην τηλεόραση. Γιατί προσωπικά έχω την ευθύνη της εικόνας μου. Είναι δικιά μου η εικόνα. Είμαι ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής».

Έτσι, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στους δημοσιογράφους και αυτή την ώρα ο κ. Παπαδόπουλος κάνει την ενημέρωση των προσφύγων χωρίς να θέλει να καταγραφούν αυτά που θα πει.

Σύμφωνα με πληροφορίες - τις οποίες άνετα μπορεί να διαψεύσει όποτε θέλει ο κ. Παπαδόπουλος αφού δεν έχουν καταγραφεί - ο κ. Παπαδόπουλος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε στους δημοσιογράφους να μην εμπιστεύονται την παραπληροφόρηση που γίνεται. Τους λένε ότι η Ειδομένη και τα σύνορα είναι κλειστά και ότι η δομή στον Πειραιά δεν είναι κατάλληλη και τους καλούν να εγκαταλείψουν τον χώρο και να πάνε σε άλλους χώρους που είναι καταλληλότεροι.

Από το πρωί υπήρχε κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι σήμερα εκπρόσωποι του υπουργείου μαζί με το Λιμενικό θα ζητούσαν από τους πρόσφυγες να δεχθούν να αποχωρήσουν εντός 48 ωρών από το λιμάνι.

Στο λιμάνι βρίσκονται εκπρόσωποι τριών υπουργείων. Εκτός από τον "πολλά βαρύ" κ. Παπαδόπουλο είναι ο γ.γ. Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο επιχειρησιακός συντονιστής και γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλης, και ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης.

«Στο λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου. Στο χώρο του Λιμανιού συναθροίζονται 5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και μεταξύ αυτών διάφοροι δηλώνουν αλληλέγγυοι ή άτομα τα οποία δηλώνουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» δήλωσε ο πρόεδρος των αξιωματικών του Λιμενικού, κος Δημήτρης Σαϊτάκης, στα Παραπολιτικά 90.1 Fm και στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Και συνέχισε: «Και ενώ το Λιμενικό έχει επιφορτιστεί ύστερα από κυβερνητική εντολή να απομακρύνει όλους αυτούς τους ανθρώπους για τη δική τους ασφάλεια για να ζήσουν καλύτερα σε δομές σωστές, εκείνοι τους παροτρύνουν με διάφορά επιχειρήματα να μην απομακρυνθούν από το χώρο του Λιμανιού, να μην ακούνε δηλαδή τα στελέχη του Λιμενικού αλλά να ακούνε τους ίδιους οι οποίοι τους λένε ότι αν απομακρυνθούν από το Λιμάνι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου ή αν απομακρυνθούν από το Λιμάνι και πάνε κάπου μακρύτερα από την περιοχή της Αττικής όπως για παράδειγμα στα Ιωάννινα ότι τους οδηγούν σε μια ζούγκλα. Ή επίσης όταν επιχειρεί κάποιος μεταφραστής, με εντολή του Λιμενικού, να τους εξηγήσει τι τους συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουν εκείνοι να απειλούν τους μεταφραστές και να τους λένε «τι δουλειά έχετε εσείς. Φύγετε από το Λιμάνι, εμείς ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον αυτών των ανθρώπων εμείς τους προστατεύουμε». Ποιοι είναι αυτοί τελικά και πως θα το διαπιστώσουμε εμείς αν δεν βοηθηθούμε;»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταφέρει να αδειάσει το λιμάνι είπε: «Όχι δεν το βλέπω και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Και δεν το βλέπω όχι γιατί δεν έχει τη θέληση να το κάνει το κράτος αλλά έτσι όπως επιχειρείται να γίνει δεν θα έχει αποτέλεσμα. Όσο τα άτομα αυτά δεν απομακρύνονται από το χώρο του Λιμανιού για να μην επηρεάζουν τους ανθρώπους αυτούς και να μην τους δίνουν τις «συμβουλές» που τους δίνουν δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κάθε μέρα η ηγεσία του Λιμενικού βρίσκεται εκεί στους προβλήτες του Λιμανιού, από τον αρχηγό μέχρι τον πιο μικρό και προσπαθεί να πείσει αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους ότι δεν είναι το συμφέρον τους να κάτσουν εκεί, δεν είναι επ’ ωφελεία τους να μένουν σε αυτό το χώρο. Και έχουμε από την άλλη μεριά κάποιους «περίεργους» οι οποίοι με ντουντούκες ή με άλλους τρόπους επιχειρούν να μεταπείσουν και τους έχουν πείσει σε μεγάλο βαθμό…»

Φτάνουν οι οικίσκοι για τον Σκαραμαγκά

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τον Βόλο περίπου 50 προκάτ οικίσκους, που θα μεταφερθούν με φορτηγά στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και να μεταφερθούν σε αυτό πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το καταμαράν tera jet βρίσκεται στη Χίο και αναμένεται, πιθανόν αύριο, να αναχωρήσει για διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει μετανάστες με προορισμό τη Μυτιλήνη.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου