Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Γαλλία κατά της εργατικής μεταρρύθμισης



Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και σπουδαστές κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ επεισόδια και συλλήψεις σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές 390.000 άνθρωποι – 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με συνδικαλιστικές ενώσεις – συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από την 9η Μαρτίου όταν διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις με τον ίδιο σκοπό και οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 200.000 και 450.000.

Τα συνδικάτα, που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την 5η και 9η Απριλίου.

«Νομοσχέδιο για την Απασχόληση, είσαι για πέταμα, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους!» ή «1916: βορά των κανονιών, 2016: βορά των εργοδοτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποτελεί κακό οιωνό για την σοσιαλιστική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της αντίθεσης μερίδας του εκλογικού σώματος της Αριστεράς σε αυτή τη μεταρρύθμιση, μόλις 13 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο περιθώριο των κινητοποιήσεων στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών η Ρεν και η Νάντη (δυτικά), η Ρουέν (βορειοδυτικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Λιόν (κεντροανατολικά).

Χρήση δακρυγόνων και ρίψεις αντικειμένων

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων στις οποίες επιδόθηκαν νεαροί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αυτή η ημέρα κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν και απεργίες, ακολουθεί την πολιτική ήττα που υπέστη την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποχρεώθηκε να αποσύρει λόγω έλλειψης πολιτικής συναίνεσης σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Δυναμικό παρών επιπλέον έδωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Προβλήματα καταγράφθηκαν σε περίπου 200 λύκεια όπου είτε παιδιά απέκλεισαν την είσοδο είτε η διεύθυνσή τους αποφάσισε να μη λειτουργήσουν προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές και τους καθηγητές από ενδεχόμενα επεισόδια. 

«Με αυτόν τον νόμο, ο εργοδότης θα επιβάλλεται στους εργαζόμενους (…) Είναι το μέλλον μας, εναπόκειται σε εμάς να κινητοποιηθούμε τώρα για το μέλλον μας (…), θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει» εξήγησε ο Γκιγιόμ, μαθητής Λυκείου από τη Νάντη.

«Αποδεδειγμένα αυτό το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλει στην απαραίτητη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα γενικεύσει την ανασφάλεια και θα επιδεινώσει τις επαγγελματικές ανισότητες, ιδίως απέναντι στις γυναίκες και τους νέους» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις.

«Εξυπνη, τολμηρή και απαραίτητη μεταρρύθμιση»

Η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ ελ Κόμρι, επανέλαβε ότι «ακούει τις ανησυχίες των νέων» και προασπίστηκε έναν «απαραίτητο και δίκαιο νόμο».

Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί αυτή η «έξυπνη, τολμηρή και απαραίτητη μεταρρύθμιση» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, το μετρό και τις αερομεταφορές, όπου υπήρξαν προβλήματα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Πύργος του Αιφελ παρέμεινε κλειστός.


Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου